La prova de cultura general per accedir a una plaça de la Guàrdia Urbana de Barcelona s'ha convertit en una tria que ha descavalcat el 88% dels aspirants, de manera que, en les últimes oposicions, dels 3.903 candidats, 3.426 van suspendre l'examen. Tal com avança La Vanguardia, el suspens massiu va originar que al terme de tot el procés d'exàmens quedessin places sense ocupar.

Aquest examen de cultura general és el primer de les oposicions, i com que només va ser superat per 477 candidats, l'oposició es va quedar sense massa crítica per superar la resta de les proves, de manera que finalment només es van cobrir 233 de les 244 places ofertes.

La dificultat de l'examen és que no hi ha un temari concret, i malgrat que un 60% dels aspirants té estudis superiors, carrera o fins a dos títols universitaris, no tothom està preparat per respondre preguntes com "Qui són els fundadors de Netflix?", "Qui és l'autor de La Colmena?", "Quina és la capital d'Estònia?", o "De qui és el poema que apareix escrit al monument memorial en record de les víctimes de trànsit a Barcelona?" per la qual cosa l'esmentat mitjà apunta que augmenten les peticions de reformulació de l'examen, en especial per la distància entre el tipus de preguntes i la tasca a exercir pels futurs agents de la policia barcelonina.

Representants sindicals demanen que existeixi un temari reglat, una cosa que sí que hi ha en el cas dels Mossos d'Esquadra.