La denúncia presentada per la plataforma Stop Concerts contra tres membres del govern Colau per contaminació acústica a la zona del Parc del Fòrum de Barcelona ha estat arxivada pel Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, que d’acord amb la recomanació de la fiscalia, ha dictat el sobreseïment provisional adduint que “no resulta degudament justificada la perpetració del delicte”, segons consta en la interlocutòria, datada el passat 5 de setembre. Amb tot, els denunciants poden recórrer l’arxivament a l’Audiència de Barcelona. Els tres denunciats eren els membres del govern municipal Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia; David Escuder, regidor del districte de Sant Martí; i Jordi Martí Grau, regidor de Cultura.

 

La plataforma Stop Concerts, conjuntament amb el Moviment Diagonal Mar, va presentar a principis de juny la denúncia per la contaminació generada al Parc del Fòrum pels festivals musicals que s’hi celebren així com altres certàmens. De fet, el pas es va donar un cop acabada l’edició 2022 del Primavera Sound, que aquest any va tenir una durada de dos caps de setmana. Segons el comunicat on Stop Concerts anunciava la presentació de la denúncia, la decisió va arribar després de reiterades advertències a l’ajuntament i als promotors d’esdeveniments musicals de les “contínues molèsties per soroll que ocasionen els concerts a l’aire lliure al Parc del Fòrum”.

En concret, el regidor Escudé va ser denunciat com a màxim responsable de l’adjudicació de les autoritzacions per als festivals musicals que se celebren al Parc del Fòrum, mentre que Collboni va ser denunciat en qualitat de president de l’empresa pública Barcelona de Serveis Municipals (BSM), gestora dels espais del Parc del Fòrum. Pel que fa a Martí Grau, se’l va denunciar en tant que és president de l’Institut de Cultura (ICUB), entitat pública encarregada de programar diversos esdeveniments a Barcelona, entre els quals els que afecten el Parc del Fòrum. 

Els denunciants estudien els passos a seguir

Per la seva banda, des d’Stop Concerts s’han mostrat “sorpresos” per la rapidesa amb que el jutjat ha decretat l’arxivament, tenint en compte que la denúncia es va presentar just abans de l’estiu i el mes d’agost no és hàbil, a més de recordar que, en tot cas, l’arxivament és “provisional”. Enrique Navarro, portaveu de la plataforma que va denunciar Collboni, Escuder i Martí Grau, ha assenyalat, en conversa amb elNacional.cat, que, de fet, encara no han rebut notificació oficial de la interlocutòria del jutge i que s’han assabentat per la premsa. Més enllà d’aquest detall, Navarro ha insistit en que “l’arxivament és provisional i nosaltres, un cop rebem la notificació, valorarem quina via seguim”.

De fet, Stop Concerts deixa la porta oberta a “presentar recurs i ampliar els continguts de la denúncia”, però encara no ha pres cap decisió. En tot cas, lamenten la celeritat amb que s’ha arxivat una denúncia de 48 pàgines, “quan no hi ha hagut temps material d’investigar tots els fets” i recorden que en la documentació presentada hi ha informes que “demostren que al Fòrum se superen els 100 decibels, amb pics de fins a 110”.