Poques hores abans que Barcelona tingui un nou alcalde, encara és una incògnita qui acabarà succeint Ada Colau al capdavant de la capital de Catalunya, tot i que ara per ara el més ben posicionat és Xavier Trias, que ja ha arribat a un acord amb Ernest Maragall, pel qual el republicà seria el seu primer tinent d'alcalde. Amb tot, les bases d'ERC Barcelona han de donar suport a aquest pacte (si no, els regidors republicans votaran Maragall en la investidura) i aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat confiat que així serà, assegurant que l'acord entre els dos representants dels partits independentistes està "molt avançat". A més, el també coordinador nacional del partit ha assegurat que el seu desig és que aquest "tiri endavant" i Xavier Trias sigui el nou batlle de Barcelona vuit anys després. L'altra opció és que Jaume Collboni, candidat del PSC, sigui investit, tot i que aquesta possibilitat s'ha allunyat en les últimes hores, ja que seria necessari que els donessin suport tant els comuns com el PP, dos partits que es veten mútuament. 

Aragonès, en una visita al taller de les línies L9 i L10 del metro de Barcelona, ha assegurat que tot i que ell veu amb molt bons ulls aquest pacte a Barcelona, que provocaria que tot i la patacada electoral del seu partit els 5 regidors que va aconseguir entressin al govern de l'Ajuntament, ara la decisió depèn de la militància. Les bases d'ERC debatran dissabte al matí, hores abans de la investidura, si li donen suport o no. En el mateix esdeveniment, el president ha ofert la Generalitat per promoure la llengua arreu dels Països Catalans i defensar-la dels atacs de Vox, després del seu acord amb el PP per governar el País Valencià. Aragonès ha subratllat que el seu executiu s'ofereix per fomentar polítiques lingüístiques per promoure el català. Aquest pacte de dreta i ultradreta es podria donar també a les Illes Balears, tot i que les negociacions s'han complicat en les últimes hores i el PP reclama governar en solitari. A Palma, el líder dels populars serà investit com a cap de la llista més votada i governarà, almenys inicialment, en minoria. 

Acord entre Trias i Maragall per Barcelona

Dijous a la tarda, ElNacional.cat va avançar que Maragall i Trias havien tancat un acord per governar plegats al consistori barceloní, segons el qual el candidat de Trias per Barcelona s'assegurava l'alcaldia, mentre que el cap de llista d'ERC es convertiria en el seu primer tinent d'alcalde. A banda d'aquesta tinença, els republicans en tindrien una altra, mentre que les quatre restants serien per a l'equip de Trias. L'acord es va acabar de concretar dijous a la tarda en una reunió, mentre Collboni pressionava Colau perquè l'investís com a alcalde amb els vots del PP, prometent-li un govern conjunt amb els comuns que els populars rebutgen. El que continua sent una incògnita és quines responsabilitats de govern tindrien cadascun dels partits.