El símbol de la Z ha tornat a Barcelona. Al centre de la capital catalana hi han aparegut pintades a favor de l'exèrcit rus, concretament han pintat la lletra Z, convertit en símbol de l'ocupació d'Ucraïna. De fet, un dels llocs afectats per les pintades és un centre d'ajuda a Ucraïna, a via Laietana. També han aparegut pintades a la catedral de Barcelona. 

Segons un tuit difós per les xarxes, haurien dibuixat la lletra Z amb diferents mides als vidres i façana de l'edifici. La Z s'ha convertit en un dels símbols de suport a l'Exèrcit rus i a la invasió a Ucraïna. 

catedral barcelona pintades contra Ucraïna Z Carlos Baglietto
Pintades a favor de l'ocupació russa d'Ucraïna a la catedral de Barcelona / Carlos Baglietto

Fa uns mesos, també van aparèixer pintades amb aquest mateix símbol en una altra zona de Barcelona. En aquell moment, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació.

Per què la Z és un símbol de guerra?

La primera vegada que es van veure Z sobre els tancs russos va generar cert desconcert sobre el significat, implicacions i si era quelcom imprès de manera generalitzada en vehicles militars russos. Quan el 24 de febrer va començar la invasió russa a Ucraïna, encara se'n van veure més. També O, X, A i V. Les lletres que es veuen normalment estan emmarcades per quadres, triangles o altres formes pintades. Però, cal tenir en compte que la lletra Z no existeix a l'alfabet ciríl·lic rus. Les teories més populars que han fet servir els experts per explicar les lletres és que van ser escrites en funció de les àrees on les tropes russes podrien estar estacionades. Amb la Z hi ha Zapad (oest). Altres teories, de les que es feia ressò el The Guardian, és que les lletres les van dibuixar per evitar foc amic. Alguns experts militars russos pro-Kremlin han especulat que la lletra Z representa el nom del president ucraïnès Volodímir Zelenski, mentre que la V és per Vladímir Putin. El Ministeri de Defensa rus no ha comentat cap d'aquestes teories, però al canal d'Instagram va publicar que la Z significava Za pobedu (per a la victòria) i la V "poder de la veritat".

La lletra Z, com ja s'ha manifestat, no existeix a l'alfabet ciríl·lic rus. En aquest sentit, està escrita en grafies occidentals. Així, polítics, activistes i militars ja han descrit la Z com una insígnia. I és que segons el Kremlin, la Z fa referència a la idea de desnazificació. Fins ara, però, tal com s'ha anat dient, es creia que la Z era un símbol per facilitar la identificació de les tropes russes o per distingir les que es dirigien a l'est d'Ucraïna o a l'oest. Es creia que era per evitar el foc amic. Un fet que no seria gens descartable. L'estudiant de doctorat Rob Lee, explicava a través de Twitter que, efectivament, els símbols podrien identificar diferents tasques o posicions. Sigui com sigui, aquesta tècnica d'identificació, però, no és nova. El New York Post explicava en un article que els vehicles de l'exèrcit dels Estats Units ja van fer servir marques similars durant la Segona Guerra Mundial. 

 

Imatge principal: símbol de la Z pintat en un centre de refugiats de Barcelona / @HromadskeRadio