No és cap sorpresa agafar el metro a Barcelona i trobar petits rosegadors, com ratolins, passejant per les escales o per les vies, tampoc sorprèn veure rates al costat de les escombraries a altes hores de la nit quan aprofiten per sortir i passar més desapercebudes, però el que sí que xoca és veure rosegadors enfilant-se per façanes d'edificis de la capital catalana. Tot just fa una setmana, l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP) denunciava en un comunicat que els efectes de la pandèmia i les últimes restriccions a l’ús de raticides han fet que les rates hagin “fet seus els carrers de les grans ciutats” i que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions d’aquest animal sota els llindars de tolerància establerts. Segons ADEPAP, la manca de persones al carrer durant el confinament ha fet que les rates s’hagin acostumat a “campar al seu aire”.

Fins ara potser ens tranquil·litzava pensar que les rates i ratolins només es troben a peu de carrer, però després de veure el vídeo que ha compartit a Twitter la regidora de Junts al districte de Sant  Andreu, Ximena Gadea, canvia la percepció. Gadea ha mostrat un vídeo on es veu un rosegador enfilant-se per uns cables elèctrics i acte seguit escalant per una paret completament vertical d'un edifici del carrer d’Ignasi Iglésias, a Sant Andreu. El vídeo va acompanyat d'una denuncia de la regidora on recorda que l'ajuntament de Barcelona ha assegurat que no té problemes amb les rates a la ciutat i el seu vídeo no ho demostra. 

Les restriccions de biocides

En els darrers anys, a Catalunya ja s’havia detectat un increment sostingut d’incidències amb la rata grisa (Rattus norvegicus) i la rata negra (Rattus rattus) als entorns urbans, on habitualment no se’n veien. Segons explica ADEPAP, el problema s’ha vist agreujat per les restriccions d’ús d’alguns productes biocides, rodenticides-raticides, concretament. Aquesta prohibició ha estat fruit d’una regulació de la Unió Europea motivada per l’excés d’ús de biocides que en feia la ciutadania. “No poder fer servir aquests biocides fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions sota els llindars de tolerància establerts”, diu el comunicat d’ADEPAP.

Quim Sendra, president de l'associació, ha alertat que les plagues de rates són “molt nocives” per la salut ambiental perquè poden transmetre malalties zoonòtiques, és a dir que es transmeten d’animal a persona i viceversa. Sendra ha afegit que el problema rau en què qualsevol particular pot comprar un raticida en un supermercat i fer-ne un mal ús, ja que pot afectar altres espècies no diana, i això ha fet que la normativa europea sigui cada cop més restrictiva. “Però el que caldria restringir, en tot cas, és aquest ús no professional i, en canvi, deixar que els experts fem la nostra feina, ja que coneixem perfectament com atacar les plagues de manera completament segura per al medi i per a les espècies que no són objectiu”, afirma Sendra.

El drama dels veïns d'Arenys

Una situació similar a la de Barcelona és la que viuen a Arenys de Mar que pateix una plaga de rates des d'abans de l'estiu, tal i com expliquen alguns veïns a RAC1. El focus de la plaga és al Parc Fèlix Cucurull, on les rates han fet els seus caus, i els animals es reprodueixen cada vegada més ràpid. Segons expliquen, entren als patis i fins i tot als pisos.