Durant tot l'estiu s'han anat succeint les queixes, especialment a les grans ciutats de Catalunya i de la resta de l'Estat, sobre l'elevada presència de rates als carrers. Ara, les dades de l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP), confirmen el que ja era una sospita: les rates han estat la plaga més nombroses d'aquest estiu. Així ho ha denunciat l'associació, advertint que els efectes de la pandèmia i les últimes restriccions a l’ús de raticides han provocat que els rosegadors s'hagin “fet seus els carrers de les grans ciutats”.

Durant la pandèmia i especialment en el seu primer període de confinament, quan els carrers estaven pràcticament buides, les rates es van acostumar a "campar pel seu aire", una situació de privilegi que no han volgut abandonar i que ha provocat una situació de descontrol, segons els experts de l'ADEPAP, que suposa un perill per la possible transmissió de malalties de les rates als humans. El problema no només rau en el fet que aquestes són "més visibles" i nombroses, sinó que la seva actitud ha canviat d'ençà de la llibertat que els hi va donar la pandèmia. Ara són "més atrevides" i han perdut la por al contacte amb les persones, tal com expliquen els experts. 

Restriccions de l'ús dels raticides

Tot i que en els últims anys ja s'havia notat un increment d’incidències tant amb la rata grisa (Rattus norvegicus) com amb la rata negra (Rattus rattus) als entorns urbans, ara el problema s'ha agreujat per les restriccions d’ús d’alguns productes biocides. Aquesta prohibició ha estat fruit d’una regulació de la Unió Europea motivada per l’excés d’us que en feia la ciutadania. “No poder fer servir aquests biocides fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions sota els llindars de tolerància establerts”, exposa l’ADEPAP en un comunicat. Segons el seu president, Quim Sendra, el veritable problema és que qualsevol particular pot comprar un raticida en un supermercat i fer-ne un mal ús, i això ha fet que la normativa europea sigui cada cop més restrictiva.

Transmissió de malalties 

En aquest sentit, l'expert considera que "el que caldria restringir, en tot cas, és aquest ús no professional i, en canvi, deixar que els experts fem la nostra feina, ja que coneixem perfectament com atacar les plagues de manera completament segura per al medi i per a les espècies que no són objectiu". Això és important, pel fet que un augment de la presència de rates pot ser perillós pels humans, perquè poden transmetre malalties zoonòtiques, és a dir que es transmeten d’animal a persona i viceversa.