Ada Colau va arribar a l'alcaldia de Barcelona el 2015 -i va revalidar el càrrec enguany- amb la qüestió de l'habitatge com a projecte estrella. La dirigent dels comuns, que es va destacar com a activista a la Plataforma Anti Desnonaments (PAH), no ha reeixit en el seu objectiu. Però ara sembla haver canviat d'estratègia. I, de manera sorprenent, ha optat per recórrer al sector privat per construir habitatge públic de lloguer a preu assequible. L'ajuntament ha adjudicat a Mediaurban, una agència del grup Mediapro, la companyia audiovisual que dirigeix Jaume Roures, i a la Fundació Habitat 3, la construcció de 47 habitatges al carrer Badajoz 11-15, a Poblenou.

L'Ajuntament aplica d'aquesta manera un nou model de gestió, conegut com "promoció delegada", a través del qual adjudica a tercers la promoció d'habitatge assequible sense perdre la titularitat pública del sòl. La novetat en el cas de l'adjudicació a Mediaurban és que per primera vegada, l'adjudicatari i promotor no és una fundació o entitat sense ànim de lucre -com fins ara- sinó una societat mercantil. Segons l'Ajuntament, els preus dels lloguers se situaran entre els 5,5€/m2 i els 7€/m2, davant dels 13-14€ de mitjana de la zona. El finançament, però, el farà un inversor privat, la identitat del qual no s'ha fet pública.

Mediaurban s'encarregarà del disseny i la construcció de 47 pisos en un solar municipal edificable de 4.340 m2 conegut com Illa Sibèria perquè allà s'hi trobava l'antiga fàbrica amb aquest nom construïda a principis del segle XX. La gestió i l'administració la farà la Fundació Habitat3, impulsada des de la Taula del Tercer Sector. Els pisos tenen una superfície d'entre 50 i 80 metres quadrats. 

Els comuns i els avantatges del sector privat

La regidora d'Habitatge i Rehabilitació i presidenta de l'Institut Municipal de l'Habitatge i rehabilitació, Lucía Martín, ha destacat en declaracions a RAC1, els avantatges de la promoció privada d'habitatges: "D'entrada, la major agilitat que tenen. Aquests sectors no estan sotmesos a lleis que sí que condicionen la promoció pública", ha dit. També ha destacat la necessitat de "captar recursos privats" perquè, al seu parer, "és impossible que les administracions assumeixin en solitari la construcció de tot l'habitatge asequible que requereix la ciutat". Martín, com Colau, va estar molt vinculada a la PAH des dels seus inicis i ha atacat sovint els "grans interessos" privats en el mercat de l'habitatge.