"No hi ha cap causa". Aquesta és la resposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, davant la denúncia que està estudiant la fiscalia per presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a entitats com la  Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica o l'Observatori DESC. La denúncia contra Colau ha estat presentada l'associació Abogados Catalanes por la Constitución pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfics d'influències.

Colau, en declaracions a RAC1, ha assegurat que totes les subvencions atorgades a aquestes entitats estan justificades i tenen els informes jurídics i de la intervenció favorables. L'alcaldessa ha rebutjat qualsevol tracte de favor envers entitats afins a ella i a membres del seu equip, i ha assegurat que l'Ajuntament atorga més de 80 milions d'euros en subvencions "a un munt d'entitats socials que fan una tasca indispensable".

Més de 3,4 milions

Segons la denúncia, associacions afins a Colau han rebut en els darrers anys i per diversos conceptes subvencions per valor de 3,4 milions d'euros, dels quals 1,2 han anat a parar a l'Observatori DESC i 645.629 a Enginyers sense fronteres. Els denunciats són Colau,  l'exregidora de Ciutat vella Gala Pin, l'exregidora de Drets Social, Laia Ortiz,  la quarta tinent d'alcalde Laura Pérez Castaño i l'assessora municipal d'Habitatge Vanesa Valiño.

L'alcaldessa, que ha afirmat que havia tingut coneixement de la denúncia pels mitjans de comunicació, ha afirmat que des que van entrar a l'Ajuntament han eliminat totes les subvencions directes i ha destacat que un dels convenis denunciats venia del mandat anterior, de Xavier Trias. En tot moment ha insistit que les subvencions es van atorgar pel principi de lliure concurrència i ha negat que hi haguera informes en contra de l'interventor municipal. Aportaran, ha assegurat, tota la documentació que ho acredita si els ho requereix el ministeri públic. 

Persecució política

Colau ha apuntat que es tracta d'una denúncia política presentada per l'associació responsable d'haver aturat les multiconsultes a Barcelona. Així ha emmarcat l'actuació de Abogados Catalanes por la Constitución davant la Fiscalia com una de tantes denúncies contra membres del seu equip de govern que lluiten contra l'especulació. "Utilitzem eines dins de les nostres competències i això políticament ha generat adversaris que no estan d'acord en la nostra lluita contra l'especulació", ha afirmat. I ha posat com a exemple altres denuncies contra Gala Pin o contra la tinent d'alcaldia Janet Sanz. "No és la primera, han arxivat unes quantes", ha reblat.

Foto principal, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau /  EP

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat