Bon dijous! Aquesta setmana, de nou, ha estat marcada per l’opa del BBVA al Sabadell, després d’una altra, la del Primer de Maig, en la qual tampoc ens van faltar notícies: dilluns, l’apagada; dimarts, el cessament d’Ángel Simón com a conseller delegat de CriteriaCaixa, i dimecres, la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), després d’una reunió maratoniana, de l’opa al banc català.

La intenció de l’entitat d’origen basc de comprar la catalana està marcant la setmana perquè, després d’acabar la fase 2 d’anàlisi per part de la CNMC, ara entra en la fase 3, que també podríem anomenar fase Sánchez. El president del govern espanyol va anunciar dilluns, en la Reunió del Cercle d’Economia, l’obertura d’una consulta pública per decidir si el ministeri d’Economia entra a analitzar l’operació.

Pedro Sánchez ho va tornar a fer. Gir de guió, en aquest cas en una operació de concentració bancària, per buscar la legitimitat popular en la intervenció del govern espanyol en l’opa. Aquesta opció va agradar al Sabadell, li dona esperança, va sorprendre el BBVA, que no s’hi ha pronunciat més enllà, i va satisfer els empresaris, que ho veuen com la jugada que és per acabar posant pals a les rodes de l’oferta. Carlos Cuerpo, també a la reunió del Cercle, va explicar que les persones que vulguin participar, tenen fins al 16 de maig, i Economia té fins al 27 de maig per decidir si entra o no a analitzar l’opa. L’enquesta ja està penjada al web del ministeri.

A qui no va agradar va ser a Alberto Núñez Feijóo, que ho va aprofitar per atacar Sánchez. El líder de l’oposició va qualificar-ho d’ocurrència i va dubtar de la legalitat de la consulta, que, al seu parer, podria envair competències. El president del PP, no obstant això, va evitar pronunciar-se directament sobre l’opa, cosa que va deixar fred l’auditori del Cercle, que es va trobar el mateix Feijóo que ja va decebre l’any passat, centrat únicament en l’atac a Sánchez. Tampoc va agradar al BBVA, que hi ha respost aquest dijous. Peio Belausteguigoitia, country manager del banc a Espanya, ha demanat respecte per la CNMC, que ha imposat unes condicions “que no tenen precedents”, i pel lliure mercat.

Salvador Illa també va parlar de l’opa, però es va mullar poc, gairebé tan poc com Feijóo. Primer va dir, al Parlament, que en parlava poc, però que estava fent coses, que no va concretar; després, també al Cercle, va dir que “preferiria que l’opa no sortís”, però tampoc va anar més enllà, i no va concretar el que estava fent per aconseguir-ho.

Entre l’opa i la 40ª Reunió del Cercle d’Economia, que s’han barrejat, gairebé han monopolitzat la primera meitat de setmana. Però també hem posat el focus en algunes notícies empresarials i en els directius que han estat protagonistes.

Les empreses de la setmana

Centre Alimentari a Guissona bonÀrea II
 

bonÀrea millora rendibilitat
El grup agroalimentari bonÀrea Corporació va presentar els seus resultats del 2024, quan va guanyar 88,8 milions d'euros el 2024, amb un creixement anual del 9,3%. Els ingressos, però, van caure lleugerament, als 2.680 milions. L’empresa que dirigeix Ramon Alsina destaca, doncs, la millora de la rendibilitat, gràcies al creixement de les vendes d'alimentació humana i l'optimització del seu model d'integració vertical únic, sense mitjancers, com va explicar la Maria Teresa Coca. La cadena agroalimentària va tancar el 2024 amb una xarxa de 597 establiments repartits per Catalunya, Aragó, Castelló, Madrid, Navarra, La Rioja, Guadalajara i Andorra, després d’obrir-ne 36 durant l’any.

La fintech catalana Monei sedueix el BCE
La fintech catalana Monei ha participat i completat amb èxit les primeres proves de l'euro digital realitzades amb el Banc Central Europeu, com va explicar el seu CEO i fundador, Alex Saiz, a ON ECONOMIA. "Ha anat molt bé. És una oportunitat que el Banc Central Europeu ha donat a les empreses amb matís tecnològic que volguessin col·laborar per provar la infraestructura de l'euro digital", va dir al Germán Aranda. Monei ha sigut l'única fintech catalana que ha participat en aquest experiment, amb CaixaBank com a únic banc espanyol i Bizum completant la participació estatal. Hi han participat un total de 70 empreses i bancs. "El que toca ara és demostrar que l'euro digital no està tan lluny com sembla, que hi ha empreses catalanes que ja han fet transaccions amb l'euro digital”, va afegir Saiz.

Metropolitan creix amb la seva proposta prèmium
La cadena de gimnasos Metropolitan va facturar 86,5 milions d’euros el 2024, un 23,6% més que l’any anterior. L’empresa liderada per José Antonio Castro com accionista majoritari preveu sostenir aquest creixement amb una previsió d’ingressos de 98 milions d’euros per al 2025. Metropolitan afronta aquest any amb l’objectiu de seguir consolidant el seu model de benestar integral, ampliant la seva presència al mercat i mantenint el compromís amb la innovació i l’excel·lència. La companyia continua amb una estratègia d’expansió basada en la identificació de mercats on la seva proposta prèmium pugui implantar-se amb èxit, apostant per ciutats amb alta demanda de serveis exclusius de benestar.

Els directius protagonistes

Reynes Newsletter

Francisco Reynés ha estat nomenat aquesta setmana vicepresident executiu de CriteriaCaixa, el holding de la Fundació La Caixa. La notícia s’havia produït la setmana anterior, amb el cessament d’Ángel Simon i la designació de Reynés com a conseller, a l’espera que Reynés obtingués l’autorització del consell de Naturgy per assumir la vicepresidència executiva de Criteria. Ara, compatibilitzarà els dos càrrecs executius, tot un repte que el converteix en el directiu del moment.

Guardiola Newsletter

Jaume Guardiola ha viscut la seva tercera i última reunió anual del Cercle d’Economia com a president de la institució, ja que s’acaba el seu mandat i deixarà el càrrec, previsiblement, a finals de juny. L’exconseller delegat del Banc Sabadell ha aconseguit tocar els temes del moment cada any, esquivant les dificultats de convocatòries electorals i opes que trastocaven l’agenda, però el Cercle ha sabut aprofitar aquests imprevistos per guanyar pes com una escena imprescindible en l’escenari empresarial, polític i informatiu, com enguany amb l’opa al Sabadell.

Sílvia Bach Newsletter

La presidenta de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, Sílvia Bach, va explicar en una entrevista a ON ECONOMIA com les dones s’han trobat tradicionalment amb traves per aconseguir llocs de responsabilitat a les empreses, les quals no s’han eliminat tot i els plans d’igualtat. Bach afegia que, a més dels plans, cal que ens ho creguem, però que s’ho creguin sobretot els empresaris, perquè si ho fan, ho apliquen. Bach també va parlar de l’empresa que dirigeix, Motocard, que va fer un 2024 rècord, a tocar dels 100 milions de facturació, i acaba d’obrir la primera botiga a França.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!