Alberto Núñez Feijóo ha carregat aquest dimarts contra la consulta pública anunciada per Pedro Sánchez sobre l’opa del BBVA al Sabadell. El president del PP no entén que s’utilitzi aquesta eina per a una operació privada, creu que estableix un mal precedent i que obre la porta a possibles litigis contra l’Estat.
El líder de l’oposició a Espanya ha centrat tota l’atenció de la Reunió del Cercle d’Economia aquest dimarts al migdia. S’esperava un discurs dur contra Pedro Sánchez, però hi havia expectatives sobre com evolucionaria la posició del partit respecte a l’opa, en la qual no ha estat tan clar com el govern. Aquest dilluns va assegurar estar-hi en contra, però es va mostrar caut.
Feijóo, davant de Josep Oliu i Carlos Torres, va aprofitar la consulta anunciada per Sánchez aquest dilluns, en el mateix escenari i també davant els presidents del Sabadell i del BBVA, per portar el debat al terreny polític i atacar el govern just quan li arriba el torn de posicionar-se sobre la concentració dels dos bancs i té capacitat per frenar-la.

“Entenc la legítima preocupació dels clients del Sabadell i de la societat catalana”, ha començat Feijóo, tenint en compte que tenia un públic amb tendència a donar suport al Sabadell, i després ha mostrat la seva incredulitat: “Ho he hagut de llegir diverses vegades. Diuen que es vol consultar la possible fusió de dues empreses, una fusió bancària? Es consultaran totes les operacions? Demà hi haurà un debat al Congrés sobre el pressupost en defensa. I això no ho consultaran? Ja que preguntem, haurien de preguntar als espanyols qui volen que governi”, ha dit, en un intent de demanar eleccions.
El president del PP ha anat més enllà i creu que si amb la consulta es trenca l’acord de la CNMC, pot obrir la porta a reclamacions: “No em sembla seriós. Em preocupa el que es desprèn d’aquest moviment de consulta. Si el govern utilitza aquesta consulta per allunyar-se del que va decidir la CNMC, l’acusació d’arbitrarietat sorgirà immediatament, amb possibles costos patrimonials per a l’Estat”.
El líder de l’oposició ha continuat amb preguntes a l’aire: “A quina llei està prevista aquesta consulta? Qui hi pot participar? Què opina el BCE? Què opina el Banc d’Espanya?”. Feijóo ha demanat al govern que decideixi pel bé general i s’oblidi de la consulta, que ha qualificat de “frivolitat enorme”. “En temes tan seriosos, inventar procediments quan aquests ja estan marcats, mai havia passat al nostre país. El que no pot ser és populisme en un tema tan sensible”, ha afegit.

Sobre la seva opinió, ha intentat no mullar-se i ha repetit diverses vegades que no era rellevant perquè no té prou informació: “A qui no li agradaria tenir més bancs per tenir més opcions? A ningú. Què es necessita? Que els bancs siguin solvents. Però no tinc la informació que té el govern. Però la meva opinió és irrellevant. Estic a favor de la competència? I tant”.
Feijóo ha aixecat expectació a la Reunió del Cercle i tant Josep Oliu com César González Bueno, president i conseller delegat del Sabadell, han arribat una estona abans per poder saludar-lo. Carlos Torres ha arribat més tard, quan Feijóo estava reunit, abans de la seva intervenció, amb Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, i empresaris i directius com Tomás Muniesa (CaixaBank), José Creuheras (Planeta) i Rafael Villaseca (Celsa i Veolia).
Una auditoria externa sobre l'apagada
El discurs de Feijóo ha estat un atac continu a Sánchez. Un dels temes ha estat l'apagada de dilluns 28 d’abril, a la qual havia fet referència Guardiola en la seva presentació, demanant un debat més tècnic i menys polític. Per guanyar-se el president del Cercle, ha assegurat que parlaria d’energia, però li ha posat una pàtina política i ha aprofitat per manifestar la posició del PP en política energètica.
“L’apagada és el símptoma més evident de tots els mals. El primer, el triomfalisme. Segon, la capacitat de gestió. Tercer, per la desconfiança que va generar en els nostres ciutadans i els inversors. I quart, pel poc compromís amb els espanyols. Fa més d’una setmana i el Govern continua sense apuntar les hipòtesis del perquè de l’apagada”, ha lamentat el líder de l’oposició, per a qui “només una auditoria externa serviria per depurar responsabilitats”.
El model del PP és “realista i basat en criteris tècnics, en què la tecnologia estigui per davant de la ideologia, gestionat pels millors, i que generi confiança i seguretat; Espanya pot tenir una energia barata, neta i segura”. El partit de l’oposició a l’Estat aposta per ampliar la vida de les centrals nuclears, perquè “el debat no és nuclears sí o no, és tenir un bon mix energètic, més interconnexions, invertir”. Feijóo ha destacat que la meitat de la generació a Catalunya és nuclear.
Finançament: reforma, sí; ruptura, no
Guardiola ha fet la pregunta de cada any sobre la reforma del finançament perquè Catalunya tingui més recursos i Feijóo ha repetit diverses vegades la mateixa idea: “Jo crec en la reforma del model de finançament, no en la ruptura”. El líder del PP ha admès que les CCAA han de tenir més diners, perquè s’han incrementat els serveis públics i la població, però ha afegit que també cal parlar de despeses perquè “hi ha bosses d’ineficiència”.
El que no admet el líder de l’oposició és que Catalunya estigui infrafinançada: “Catalunya necessita uns recursos addicionals, però si som honestos, les dues CCAA pitjor finançades d’Espanya són València i Múrcia. Catalunya està en la mitjana”.
Preguntat per Guardiola sobre què és trencar el model, ha tornat a carregar contra Pedro Sánchez: “Trencar el model és fer un model basat en el que li interessa al president del govern per ser president del govern”. I ha conclòs amb una nota optimista: “Estic convençut que es pot arribar a un acord sense trencar el model”.