Alberto Núñez Feijóo no acaba de trobar la tecla per convèncer els empresaris i directius catalans, socis del Cercle d’Economia o no, que aplega la reunió anual d’aquesta institució. I no perquè estigui als antípodes del catalanisme de bona part de l’audiència, sinó per focalitzar el seu discurs en els atacs a Pedro Sánchez i arraconar la presentació de propostes, segons van expressar a ON ECONOMIA diverses fonts empresarials als passadissos del Palau de Congressos de Catalunya.
El president del PP va repetir l’error de l’any passat, en què ja va decebre pel seu discurs excessivament polític i centrat a destruir l’adversari, el president del govern espanyol. Només fa dos anys, a les portes de les eleccions generals, Feijóo va agradar, perquè veient-se amb un peu a la Moncloa, va fer propostes econòmiques i promeses en l’àmbit fiscal que van satisfer empresaris i directius, que el van tractar ja gairebé de presidente esperant que la seva possible victòria els portés polítiques més favorables.

Té un públic que podria ser seu si fos més propositiu. El sector empresarial està en contra de Sánchez per mesures com la reducció de jornada, aprovada pel Consell de Ministres aquest mateix dimarts, i, de fet, recorreran al Congrés per aturar-la. O per l’alta fiscalitat, o la política d’habitatge. Els fronts oberts de Sánchez que neguitegen els empresaris són diversos, però, tot i això, el president espanyol se’ls sap guanyar amb dades i traient-se algun conill del barret, com la consulta publica a l’opa del BBVA al Sabadell.
Les polítiques econòmiques del PP els són més properes, però Feijóo se centra en els atacs en lloc d’en les propostes. Així ho van expressar nombrosos directius consultats per aquest mitjà després de la intervenció del gallec, durant el dinar o a la tarda, en les pauses per al cafè. “Igual que l’any passat”, va resumir un, amb la sensació que és incapaç de fer un discurs més elaborat.
Un altre directiu va coincidir en l’anàlisi, i tot i que creu que Feijóo pot tenir raó en el fet que la consulta pública per l’opa del BBVA al Sabadell pot tenir riscos per a l’Estat pels dubtes sobre la legalitat i invasió de competència, va sentenciar el líder del PP amb la següent frase: “Però si Sánchez hagués dit que actuarà, llavors Feijóo hauria dit per què no feia una consulta”. Sempre a la contra.

La consulta ha estat l’últim pretext de Feijóo per carregar contra Sánchez i li ha anat bé perquè ha trobat, per fi, una posició respecte a l’opa en la qual no se sent incòmode, després d’un any fent malabarismes i parlant amb la boca petita. De fet, aquest mateix dimarts va evitar posicionar-se repetint, fins a tres vegades, que la seva opinió no té importància. On se sent còmode, per fi, és en l’atac a la via del govern espanyol, però tampoc va agradar que evités mullar-se en una qüestió tan senzilla com si està a favor de l'opa o no, sobre la qual cosa va ser preguntat diverses vegades i a la qual va respondre amb preguntes a l'aire.
Feijóo va prometre a l’inici del seu discurs fer cinc reflexions generals, però on alguns esperaven propostes, o com a mínim un diagnòstic argumentat, van trobar dards per al president del govern espanyol. Per triomfalisme i per governar “a cop de tuit”, per “colonitzar les institucions”, per intervencionisme, entre altres coses. I quan va entrar en les propostes, com en energia, com li havia demanat Jaume Guardiola, va començar amb atacs per l’apagada. De fet, no va ser fins a l’espai de diàleg amb Guardiola que Feijóo va fer algunes promeses, que tampoc no eren noves ni sorprenents, com derogar la llei d’habitatge i l’impost de patrimoni.
Cuerpo, el ministre preferit dels empresaris
El president del PP havia de ser l’estrella de la segona jornada de la Reunió del Cercle d’Economia, i les expectatives que va aixecar així ho prometien, però ho va acabar sent Carlos Cuerpo —amb el permís de la celebració de les 40 reunions, amb presentació de documental inclosa. El ministre d’Economia va arribar en mode estel·lar per explicar la consulta de l’opa, i després, a la sala d’actes, va agradar a l’audiència.
Cuerpo és el preferit dels empresaris, perquè “no és del PSOE, és tècnic”, recalcava un directiu. S’ha oposat des de l’inici a l’opa del BBVA al Sabadell i això li ha fet guanyar punts a Catalunya. Però també els seus enfrontaments amb Yolanda Díaz, la bèstia negra dels empresaris per les seves mesures laborals, li han fet guanyar adeptes. De fet, fa mesos que es parla de dues faccions al govern espanyol, el cuerpisme i el yolandisme, i, per exemple, Josep Sánchez Llibre es va declarar obertament cuerpista.

En aquesta ocasió, tot i que no tenia un paper fàcil per la reducció de jornada aprovada aquest mateix dimarts pel Consell de Ministres, sí que va saber adaptar-se al públic i, tot i que en va defensar l’esperit, es va mostrar flexible i va desitjar que en el tràmit parlamentari es pugui “equilibrar” perquè sigui beneficiosa, no només per als treballadors, sinó també per als empresaris.
Com les patronals, Cuerpo va posar en valor l'àmbit de la negociació col·lectiva i els convenis per adaptar-se a la situació de cada empresa, i va afegir que “la via per aconseguir la reducció de jornada és augmentar la productivitat de les empreses”. Per tant, el seu discurs, a diferència del de Feijóo, sí que va sonar bé a l'auditori.