La consulta pública a l’opa del BBVA al Sabadell anunciada aquest dilluns per Pedro Sánchez no ha agradat al banc d’origen basc. A les portes que el govern espanyol entri a posar condicions a l’operació, el country manager a Espanya del BBVA, Peio Belausteguigoitia, ha defensat la CNMC, reclamant que les anàlisis de l’opa siguin “independents” i es respecti el lliure mercat.

Carlos Torres ha estat aquesta setmana a Barcelona i s’ha passejat per la Reunió del Cercle d’Economia per escoltar i saludar Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo i Salvador Illa. El banc s’està bolcant a Catalunya i aquest dijous, Belausteguigoitia ha visitat els empresaris del Baix Llobregat al Fòrum Empresarial del Llobregat.

oliu torres cercle 2025 acn
Carlos Torres amb Josep Oliu a la Reunió del Cercle d'Economia. Imatge: Carlos Baglietto

El màxim responsable del negoci a Espanya ha repassat l’actualitat macroeconòmica i l’economia global, però també l’opa, preguntat per Santiago Ballesté, president de l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL), que li ha mostrat la preocupació de la patronal sobre “la competència bancària i l’accés de les empreses al crèdit i serveis financers en les millors condicions”.

Abans de respondre-hi, ha volgut llançar un dard al govern espanyol, sense esmentar-lo: “Estem en una economia de mercat i hi ha una sèrie de procediments i institucions, i cal deixar-les treballar. Operacions d’aquest tipus existeixen en tots els sectors, i existien fa 50 anys i existiran d’aquí 50 anys. Han d’existir anàlisis, han de ser independents i hi ha d’haver lliure mercat”.

Repreguntat sobre l’opa i, més concretament, sobre la consulta, ha insistit a rebutjar la intromissió del govern espanyol: “És important que el lliure mercat funcioni i que els accionistes del Sabadell, que són els propietaris del banc, tinguin l’oportunitat de decidir si accepten l’oferta o no. És una cosa que tots considerem normal: si un és propietari d’un pis, accepta una oferta o no i ja està”.

Belausteguigoitia ha defensat la tasca de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC): “És un procediment de lliure mercat. Fa un any que estem en això i hi han participat institucions amb anàlisis molt exhaustius i rigorosos. (...) Hi ha una metodologia, uns experts i sembla que això té poc valor. Jo crec que té molt valor i que tots hem de protegir aquestes institucions i el lliure mercat”.

Peio Belausteguigoitia: “Estem en una economia de mercat i hi ha una sèrie de procediments i institucions i cal deixar-les treballar”

El country manager del BBVA ha repassat les condicions de la CNMC, “amb un nivell d’independència brutal” i que “no tenen precedents”. De fet, ha remarcat que si la fusió tira endavant, “CaixaBank continuaria sent més gran”, i ha comparat la resolució de l’opa al Sabadell amb la de la fusió de CaixaBank i Bankia, que “es va aprovar en primera fase, no va generar cap rebombori i no hi va haver compromisos en relació amb les pimes”.

Belausteguigoitia ha defensat els beneficis de la fusió. “Per al món que ve, és molt important la mida. Et permetrà oferir millors serveis als clients i les empreses”, ha assegurat. Per a ell, això és compatible amb la proximitat als clients. “Aquestes dues variables es combinaran: l’arrelament i entitats més fortes, que poden afrontar reptes que poden semblar molt llunyans, però que no ho són”, com la irrupció de la intel·ligència artificial.

El country manager del BBVA a Espanya ha defensat que els clients i les empreses no patiran un empitjorament de les condicions i l’oferta financera. “Aquesta operació és una aposta clara per Catalunya i per les pimes catalanes, per dotar-les dels millors serveis i la millor financiació”, ha assegurat.

La consulta del govern espanyol

El govern espanyol va activar dimarts la consulta pública sobre l’opa a la ciutadania, que té fins al 16 de maig per respondre, abans de decidir si entra a analitzar possibles noves restriccions al BBVA. Després, tindrà fins al 27 de maig per decidir i, si com és previsible, s’inclina per actuar, tindrà un mes per fer-ho, tot i que aquest termini es pot allargar.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, s’ha mostrat reiteradament en contra de l’opa durant l’últim any, i ho ha tornat a fer aquesta setmana a Barcelona, motiu pel qual s’espera que introdueixi noves condicions al banc que presideix Carlos Torres. Això sí, no pot entrar en temes de competència, sinó d’interès general, com la protecció de l’ocupació, de la cohesió territorial i de la inclusió financera.

A més de Cuerpo i de l’anunci de Sánchez, aquesta setmana també s’han pronunciat Alberto Núñez Feijóo i Salvador Illa, tot i que van ser menys clars. El president de la Generalitat va assegurar que no vol que prosperi l’opa, però va continuar sense concretar si treballarà per evitar-la, mentre que el líder de l’oposició va assegurar que la seva opinió era “irrellevant” i es va limitar a criticar la consulta de Sánchez.

El Sabadell ha presentat aquest dijous els seus resultats del primer trimestre del 2024, quan va guanyar 489 milions d’euros, un 58,6% més que en el mateix període de l’any passat. Aquesta millora suposa una nova mostra de força de l’entitat que presideix Josep Oliu davant dels mesos decisius pel destí de l’opa del BBVA. El Sabadell vol demostrar que ha de continuar en solitari, i ho està fent amb els resultats i amb un pla estratègic que presentarà pròximament.