La fintech catalana Monei ha participat i completat amb èxit a les primeres proves de l'euro digital realitzades amb el Banc Central Europeu, segons ha explicat el seu CEO i fundador, Alex Saiz, a ON ECONOMIA. "Ha anat molt bé. És una oportunitat que el Banc Central Europeu ha donat a les empreses amb matís tecnològic que volguessin col·laborar per provar la infraestructura de l'euro digital". Monei ha sigut l'única fintech catalana que ha participat en aquest experiment, amb Caixabank com a única caixa espanyola i Bizum completant la participació estatal. Hi ha participat un total de 70 empreses i bancs. 

"El que toca ara és demostrar que l'euro digital no està tan lluny com sembla, que hi ha empreses catalanes que ja han fet transaccions amb l'euro digital, tot i que de vegades surt gent dient coses que no són certes en oposició. Ja hem fet transaccions amb euro digital", ha explicat Saíz. 

ALEXANDRE SAIZ Ph Luis Malibrán LM40128
El CEO de Monei, Alexandre Saiz / Fotografia: Luis Malibrán : 

L'emprenedor català ha explicat que ja havien participat en altres experiments similars d'stable coin, com el projecte estable EURM, que amb tecnologia blockchain ofereix tokens amb el valor de l'euro i que s'ha desenvolupat al 'sandbox', entorn controlat de desenvolupament de tecnologia, del Banc d'Espanya. 

Monei, amb origen a Vic i oficines a Barcelona i a Màlaga, ja havia participat en el desenvolupament del màrqueting i la imatge de l'euro digital i ara s'ha estrenat en el seu vessant més tècnic. 

La potència tecnològica dels Estats Units, amb Trump disposat a llançar aquestes tecnologies, i la Xina, que ja té una moneda digital en circulació, "pressionen Europa per espavilar, ja que tenim molts deures a fer", diu Saiz. En aquest sentit, alerta que "no es pot permetre que, de nou, el moviment de diners passi a mans de grans monstres nord-americans, com va passar amb els mètodes de pagament amb Visa i Mastercard". "No volem que siguin les empreses nord-americanes qui controlin i tinguin tota la informació sobre pagaments i usuaris", ha afegit. 

Els pagaments digitals amb euros que es fan avui dia "fan que ja existeixi d'alguna manera l'euro digital", diu Saiz. "Quan entres al banc, el que veus són números digitals, per tant, és una incongruència oposar-s'hi al desenvolupament de l'euro digital", diu. 

Entre els principals avantatges de l'euro digital, Saiz destaca el fet que assegura la independència respecte a les entitats privades, que com recentment va passar amb Credit Suisse poden caure. "Aquestes entitats poden caure i el que busca l'euro digital és tenir el suport de la màxima institució d'Europa, passi el que passi. Un euro digital sempre valdrà un euro perquè té al darrere al Banc Central Europeu, no a una empresa privada", ha completat Saiz. 

La 'fintech' Monei, creada pel mateix Saiz, va néixer l'any 2020 i compta avui dia amb 20 empleats i una facturació aproximada de 5 milions d'euros, tot i que les seves operacions mouen milers de milions d'euros.