El govern espanyol ja ha publicat la consulta pública a ciutadans, associacions i empreses per manifestar-se sobre l’opa del BBVA al Sabadell, a la qual poden respondre fins al 16 de maig, set dies hàbils des d’aquest dimarts. Es tracta d’un qüestionari, que es troba al web del Ministeri d’Economia, de deu preguntes, però de les quals només sis es refereixen a l’opa (les quatre primeres són dades personals).

La primera pregunta sobre l’opa és eliminatòria, és a dir, que si es vota "no", s’acaba l’enquesta, i tracta de si es considera que hi ha criteris d’interès general que puguin veure’s afectats per l’operació. Després es pregunta quins són i es donen algunes opcions, i la següent és oberta per introduir motius addicionals. També es pregunta en quina mesura es veuen afectats, per quantificar-ho, si es poden aplicar mesures pal·liatives i quines.

El qüestionari és el següent:

  1. Nom i cognoms / denominació o raó social del participant.
  2. Organització o associació (si escau).
  3. DNI/CIF (segons correspongui).
  4. Contacte (correu electrònic).
  5. Considera que hi ha criteris d’interès general diferents de la defensa de la competència que poden veure’s afectats per l’operació BBVA/Banc Sabadell?
  6. Quins creu que són els criteris d’interès general diferents de la defensa de la competència que poden veure’s afectats per l’operació BBVA/Banc Sabadell?
    1. Defensa i seguretat nacional
    2. Protecció de la seguretat o salut públiques
    3. Lliure circulació de béns i serveis dins del territori nacional
    4. Protecció del medi ambient
    5. Promoció de la investigació i el desenvolupament tecnològics
    6. Garantia d’un manteniment adequat dels objectius de la regulació sectorial
    7. Altres
  7. En cas d’haver indicat "Altres" (opció g) a la pregunta anterior, indiqueu quin altre o quins altres criteris d’interès general considereu que poden veure’s afectats per l’operació BBVA/Banc Sabadell.
  8. En quina mesura considereu que aquests criteris d’interès general poden veure’s afectats per l’operació del BBVA/Banc Sabadell? Valoreu l’impacte estimat.
  9. Considereu que es poden establir mesures que permetin protegir els criteris d’interès general assenyalats anteriorment?
  10. Quines propostes considereu que serien adequades per protegir els criteris d’interès general afectats.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dilluns que obriria una consulta pública sobre l'opa del BBVA al Sabadell, per captar les opinions en contra i poder decidir si hi actua. Sánchez va anunciar un termini de quinze dies, però aquest dimarts el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha concretat els terminis: seran set dies hàbils per respondre, és a dir, fins al 16 de maig, i després el govern de l'Estat tindrà set dies hàbils més, fins al 27, per decidir si entra a analitzar-la o no. Per tant, els 15 dies no són naturals, exclouen els caps de setmana, i allarguen encara una mica més el procés.

Si el govern espanyol decidís emetre noves condicions a l'opa, tindria un mes, tot i que pot aturar el rellotge cada vegada que reclami informació al BBVA. Això sí, no pot entrar en qüestions de competència, per no trepitjar el terreny de la CNMC, sinó d'interès general, que poden ser d'ocupació, de cohesió territorial, d'inclusió financera, etc.