Les monedes de dos euros poden valer una fortuna, però no només es pot fer l'agost amb les monedes actuals. Hi ha pessetes, de les antigues, que són autèntics tresors i que poden arribar a valdre 20.000 euros.

El dia 1 de gener de 1999 Espanya va iniciar la transició cap al canvi de moneda. La pesseta quedava enrere i l'euro, com a la resta de la Unió Europea, passava a ser la nova moneda única.

Monedes d'antigues pessetes que tenen molt valor

L'1 de març del 2002 definitivament es van retirar les pessetes i van quedar només com un objecte de col·leccionista que es podia guardar o que es podia canviar, pel seu valor nominal, al Banc d'Espanya —fins al 30 de juny de 2021, a partir de llavors ja no es podrà fer més—. És un bon moment per canviar els bitllets d'antigues pessetes que es tenen per casa al Banc d'Espanya per guanyar alguns euros.

Pesetas Antiguas

Les pessetes poden valer, ara mateix, molts diners / Cedida

Però les monedes, a poc a poc, han anat guanyant valor i algunes d'aquelles pessetes poden arribar a valer grans fortunes.

Com podem saber per quant es poden vendre?

Molta gent guarda alguna capseta per casa amb monedes i bitllets antics: algunes d'aquestes peces poden valdre 10, 500 o 20.000 euros, segons la tirada i el valor que els col·leccionistes els han anat donant. Són milers de pàgines de fòrums on es negocien els preus d'aquestes monedes i bitllets antics.

En total, hi ha, segons el Banc d'Espanya, 1.605 milions d'euros que no han estat recuperats i que la gent encara guarda en pessetes —amb valor nominal, és a dir, el que marca la mateixa moneda.

Quines monedes poden valdre una fortuna?

Segons diverses pàgines de compravenda de productes de col·leccionisme, hi ha algunes monedes que poden valer molts diners. És el cas d'una pesseta de 1987, que va ser encunyada amb motiu de la III Exposició Nacional de Numismàtica i que té un valor al mercat del col·leccionista de 145 euros. El mateix preu pot valer una moneda de 100 pessetes de 1983, les conegudes com de 20 duros, que han agafat molt valor, concretament les de 1983. Es van deixar de fer, però també hi havia monedes de 50 pessetes que poden tenir un valor de 50 euros actualment, sobretot, les de 1984.

Les típiques monedes amb un forat al mig, les de 5 duros, 25 pessetes, també poden tenir un gran valor. Cada any s'anaven fent tirades dedicades als diversos punts d'Espanya. L'any 1995 en van fer unes dedicades a Castella i Lleó que poden arribar a valer 100 euros la peça. Els col·leccionistes també busquen com bojos una moneda de 1966 que té el pal del 9 recte, com no el tenen les altres monedes, per un error, i que pot arribar a vendre's per 400 euros.

Hi ha una moneda d'una pesseta de 1947 que pot arribar a valer 1.400 euros, que porta el retrat del dictador Franco en una de les cares, i unes de 2,5 pessetes, de 1953 o 1968, que poden arribar a pagar-se a 1.700 euros.

La moneda estrella és el duro. Entre 1949 i 1952 es van fer tirades d'aquestes monedes que es poden arribar a comprar per 20.000 euros. Una d'aquestes monedes de 5 pessetes de 1949 pot tenir un valor, en el mercat, de 18.000 euros.

Duro Peseta

Un duro -una moneda de cinc pessetes- de 1949, valorada en 18.000 euros / Cedida

I segons expliquen diversos col·leccionistes en les seves pàgines de compravenda, l’any 1951, a causa de la Guerra de Corea i a l'augment del preu del níquel pel seu ús cada vegada més habitual en la indústria, es va arribar a la conclusió que fabricar les monedes de cinc pessetes valia més que el valor nominal que tenien. La majoria de les monedes el 1951 i 1952 van ser foses, però en van quedar algunes que no van acabar al foc. Com les de 1949, tot i que d’aquestes n’hi ha més.

Cinco Pesetas

Imatge d'una moneda de 1952, també de cinc pessetes, que pot valer gairebé 20.000 euros en pàgines de compravenda / Cedida

Aquestes unitats tenen molt valor, ara mateix. La de 1952, per exemple, només n’hi ha catorze exemplars a tot el món, que s’hagin trobat fins ara. En algunes subhastes s’han arribat a vendre per 30.000 euros, però, normalment, el preu de mercat és de 20.000 euros.  

Descobrir un tresor

Obrir una de les capses de monedes que hi ha a les golfes de casa i trobar una moneda d'aquestes, de les més buscades pels col·leccionistes, ens pot arreglar la vida. La probabilitat de trobar una peça de gran valor pels col·leccionistes amagada entre llibres i coses antigues és més alta que la de guanyar la loteria, segurament.

Igualment, des de pàgines web de col·leccionistes, es recomana sempre parlar amb professionals del sector abans de "malvendre" una peça que pot tenir un gran valor històric i econòmic. Comença la recerca del tresor a totes les cases. Un bon divertiment ara que han tornat les restriccions i el confinament comarcal.