En els darrers anys, els Estats Units ha estat combatent una crisi de salut pública preocupant: l'epidèmia del fentanil. Aquesta droga opioide sintètica, amb una potència sorprenentment alta (pot ser fins a 100 vegades més potent que la morfina i 50 vegades més potent que l'heroïna), s'ha convertit en una amenaça greu per a la vida i la salut de moltes persones. Darrerament, s'han viralitzat vídeos, concretament a Twitter, que mostren persones afectades per aquesta droga, deambulant pels carrers de diferents ciutats americanes. Les imatges podrien fer-nos creure que es tracta de cocaïnòmens o heroïnòmens, però en aquesta ocasió són drogodependents enganxats al fentanil. Aquestes imatges han esdevingut un fenomen que ha captat l'atenció de molts internautes a les xarxes socials.

Què és el fentanil i en quin format el podem trobar?

Com ja explicàvem recentment en un article publicat en aquest mateix mitjà, el fentanil es fa servir en l'àmbit mèdic per al tractament del dolor extrem. Es ven al mercat negre perquè els seus efectes imiten als de l'heroïna, tot i que la substància sintètica és molt més potent. Es pot trobar com una píndola o pols, encara que hi ha també fentanil en pegats, sòlid o líquid, i pot ser letal fins i tot en petites dosis.

Així doncs, la versió il·legal i sovint adulterada d'aquesta substància ha provocat una onada de sobredosis i morts als Estats Units. Les impactants imatges virals a les xarxes s'han estès i la preocupació ha arribat fins a casa nostra, ja que aquí es prescriu, habitualment, pel dolor crònic. I la pregunta que ha obert el debat a les xarxes és: el fentanil es prescriu massa lleugerament? Quin perill real representa per a la ciutadania?

Evidentment, com tots els medicaments, cal valorar la seva indicació, la dosi adequada i sobretot la seva duració. Però, el que crida més l'atenció de tot plegat és com, arran d'uns vídeos difosos a les xarxes socials, s'ha creat una alarma social que no existia fins ara. El que està clar és que hem d'utilitzar aquest tipus de plataformes per generar debat, fer-nos preguntes i recórrer als entesos i professionals de la salut pública. I, si Twitter serveix per crear consciència als joves sobre els efectes catastròfics d’aquesta substància, haurem guanyat una societat més sàvia.

En conclusió, l’aflorament de vídeos que mostren les conseqüències del fentanil als Estats Units ha de tenir el poder d’educar, conscienciar i prevenir l'ús d'aquest medicament. És crucial abordar aquesta problemàtica amb l'objectiu d'informar i protegir les persones enfront d'aquesta crisi de salut pública.

I, com cada setmana, des de la secció de la Brúixola viral, estem a l'aguait de tot allò que es cou a les xarxes socials per treure'n l'entrellat i facilitar-ne la informació als nostres lectors d'una manera més propera.