Un jove de 17 anys és un dels quatre estudiants del districte escolar de Hays (Texas) que les autoritats sospiten que van morir per sobredosis de fentanil fa unes setmanes. El districte escolar va anunciar pocs dies després que un informe d'autòpsia va confirmar que la quarta mort d'un estudiant estava relacionada amb una sobredosi de fentanil. Malauradament, aquests no són els únics casos amb què ha tractat la policia d'aquest estat dels EUA. Tres adolescents de 13 i 15 anys i un noi de 21 han mort en les darreres setmanes a Texas, també. Però, què és el fentanil? Es ven de manera comercial?

Què és el fentanil? Marques comercials

El fentanil és un opiaci sintètic que, quan es dona en un context farmacèutic, s'utilitza per tractar el dolor intens. Però s'ha venut al mercat negre perquè els seus efectes imiten els de l'heroïna, tot i que la substància sintètica és molt més potent. Es pot trobar com una píndola o pols, encara que hi ha també fentanil en pegats, sòlid o líquid, i pot ser letal fins i tot en petites dosis, segons han dit les autoritats policials. Els Estats Units van batre el 2021 un rècord de morts per sobredosi amb 107.622 casos registrats, el 66 % relacionats amb el fentanil, segons els Centres per al Control de Malalties dels Estats Units. És a dir, que dues de cada tres persones mortes per consumir opioides van ser víctima d'aquesta droga. Només dos mil·ligrams de fentanil es consideren una dosi letal. Tot i així, en petites dosis es venen a farmàcies, ja que hi ha medicaments amb fentanil, com ara l'Actiq, Avaric, Doloxital, Durfenta, Durogesic, Fendivia o Matrifen. Molts d'ells estan distribuïts per les principals marques comercials, com Kern Pharma, Cinfa o Normon.

Alerta per sobredosis de fentanil als E.E.U.U

L'agència antidrogues dels EUA (DEA, en anglès) ha llançat una alerta per la presència al mercat negre de pastilles de colors de fentanil després de la mort de diversos nens per sobredosi al país nord-americà. La DEA ha confiscat pastilles de l'anomenat fentanil arc iris en 18 estats només el mes passat. De fet, l'FBI ha informat que durant tot l'estiu han combatut el narcotràfic de fentanil i n'han confiscat grans quantitats. Concretament, més d'una dotzena d'equips estatals i locals i equips SWAT han requisat més d'un milió de píndoles de fentanil. Només a Los Angeles han decomissat 13 quilos de fentanil.

Les confiscacions de fentanil han arribat a nivells rècord als Estats Units. La patrulla fronterera nord-americana ha donat a conèixer que ha confiscat més de 950 quilos durant el juliol, tres vegades més del que es va assegurar al juny i un salt de més del 200% en comparació d'un mes abans. La immensa majoria de la droga és produïda en laboratoris clandestins o introduïda per contraban des de Mèxic. Per aquest motiu, les autoritats nord-americanes han augmentat l'alerta per aquests nous tipus de pastilles semblants a caramels.

La plaga de fentanil entre els menors

Els decomisos de fentanil no només han sortit a la llum a Arizona. Se n'han trobat en els darrers dies també en operatius a Califòrnia, Washington, Texas i Oregon. "Els agents estan particularment preocupats que aquest tipus de fentanil arribi a mans de nens o joves, que poden confondre aquesta droga amb alguna cosa més com una dolça o una joguina", ha assenyalat l'oficina del comtat de Multnomah (Oregon), després de trobar 800 pastilles d'aquesta varietat a una casa de Portland, la ciutat més poblada de l'estat.