ElNacional.cat estrena aquest dimecres la serie documental Pandèmia 2020 / Cròniques d'un canvi de vida, un retrat social de com 10 catalans han viscut en primera persona el confinament i la desescalada per la Covid-19. 

En el primer capítol -d'un total de 16-, Confinament i Gestió política, ens situem el 13 de març del 2020, quan ens va arribar l’ordre de quedar-nos a casa. El president de la Generalitat, Quim Torra anuncia l’inici del confinament. L’endemà, el 14 de març, el president espanyol, Pedro Sánchez, decreta l’estat d’alarma i així ho fa constar al BOE.

A partir d’aquí, les periodistes Núria Casas, Cèlia Forment i Bori i Alba Solé analitzen quines impressions té la ciutadania de la gestió política d’una pandèmia d’estira i arronsa. Sobretot des dels sanitaris, com la infermera d’UCI Alba Lloys que viu la realitat -en termes pràctics- a primera línia de llit. Els professionals de la salut estan queixosos, volen recuperar el nivell adquisitiu que tenien abans de les retallades i no volen més aplaudiments, sinó recursos. 

També ens fixem en la mirada d’un català a Gènova. En Xavi Zambrana compara la política italiana amb la de casa nostra i es centra amb el control per la seguretat que han fixat la majoria dels governs, d’aquí i d’allà.

Pandèmia 2020 - Cròniques d’un canvi de vida és un projecte documental o en format dietari i en primera persona -que podreu veure a llarg dels propers 15 dies- on els protagonistes són testimonis directes de l’experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d’estat d’alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional.

Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat. Vivim junts la contracció de la malaltia, l’anunci d’aplicació d’un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d’una pandèmia.

                                                                                                                                      Nuria Celia Alba 2