La doctora Montse Folch (Barcelona, 1961), metgessa nutricionista del Centre Mèdic Teknon ens recomana beure 1,5 litres d'aigua al dia. I atenció perquè si no ho fem, entre altres coses, podem tenir mal de cap, dolors articulars, mal d'esquena i molèsties digestives. També ens alerta que si prenem un litre de begudes ensucrades al dia ens podem engreixar un quilo en tres setmanes. No et perdis els consells que ens dóna la doctora Folch en aquesta entrevista!

Per anar bé, quants litres d'aigua hem de beure cada dia?
De mitjana, cada dia perdem uns 2,5 litres d'aigua a través de la suor, la respiració, l'orina... En general, per anar bé, hem de beure 1,5 litres d'aigua cada 24 hores. Això són uns 8 gots d'aigua. La resta, fins arribar als 2,5 litres que perdem, l'aconseguim a través dels aliments i d'altres processos metabòlics del nostre organisme. Es tracta de recuperar el balanç hídric, l'equilibri entre l'entrada i la sortida de líquids del nostre cos. Per tant, recuperem un litre i mig amb l'aigua que bevem i un litre a través del menjar.

Però no tothom perd la mateixa quantitat d'aigua. No és el mateix treballar a ple sol que estar vuit hores en una oficina...
Exacte! És evident que si treballem a ple sol perdem més aigua i, per tant, en necessitem més. També ens hem d'hidratar més durant els mesos d'estiu.

En quines altres situacions recomanes beure més aigua?
Quan tenim febre o diarrea. Sempre que hi hagi una pèrdua extra d'aigua, n'hem de beure més. I quan plorem, perquè perdem líquid per les llàgrimes. Si us hi fixeu, quan plorem molt, orinem menys.

Beure aigua durant els àpats pot provocar una digestió més pesada

És bo o dolent beure aigua durant els àpats?
Depèn. Si prenem aigua durant l'àpat pot passar que els enzims que intervenen en la digestió es dilueixin i provoquin una digestió més pesada. Ara bé, si una persona té una bona digestió, encara que begui aigua durant els àpats, no li passarà absolutament res.

Beure un o dos gots d'aigua abans dels àpats ens ajuda a perdre pes

L'aigua engreixa o aprima?
Ni una cosa ni l'altra. No té calories. Ara bé, ens pot ajudar a aprimar-nos perquè ens pot calmar la gana. Si voleu perdre pes, us recomano beure un o dos gots d'aigua abans de cada àpat. No tindreu tanta gana. El cervell no sap si tenim l'estómac ple d'aliments o d'aigua. Això funciona, sobretot, si prenem aigua calenta en forma d'infusions o d'un brou vegetal. Per tant, l'aigua no aprima però sí que ens pot ajudar a perdre pes.

No és veritat que beure aigua freda ens aprimi

Millor freda o natural?
Aquí hi ha discussions. Uns diuen que és millor prendre-la natural perquè el cos no hagi de treballar per equiparar la temperatura de l'aigua a la del nostre cos. Però també hi ha qui diu que beure aigua freda i, per tant, fer treballar el cos per equiparar la temperatura, ens aprima. Segur que heu llegit més d'un titular assegurant que "beure aigua freda, aprima". En realitat, però, no es pot dir que ens aprimi tot i que, certament, fa que el cos hagi de treballar una mica més per regular la temperatura.

A la gent gran els recomano refrescos sense sucre i cervesa sense alcohol

A mesura que ens fem grans perdem la sensació de sed...
Sí, amb els anys el cos no ens demana l'aigua que necessita. Per això, recomano a la gent gran que agafi l'hàbit de prendre begudes refrescants sense sucre o cervesa sense alcohol. És més fàcil que els vinguin de gust i s'asseguraran estar ben hidratats.

De fet, la set és un símptoma d'alerta perquè ens falta líquid. No seria millor beure poc i sovint sense que el cos ens ho arribi a demanar?
Sí, s'ha de beure aigua al llarg de tot el dia. Pensa que quan les cèl·lules perden aigua es contreuen i transmeten un missatge al cervell que activa la sensació de set. El que no s'ha de fer és beure molt de cop perquè, entre altres coses, sobrecarreguem els ronyons.

Beure poca aigua pot provocar mal de cap, dolors articulars, mal d'esquena i molèsties digestives

Què passa si no bevem el litre i mig diari que ens recomanes?
Podem tenir mal de cap, dolors articulars, mal d'esquena, molèsties digestives... Beure aigua ens ajuda, per exemple, a reduir el colesterol.

I si ens passem de la ratlla i bevem més aigua de la que toca?
També és probable que tinguem mal de cap i atenció perquè podem perdre minerals i se'n pot acabar ressentint la nostra salut.

Pessigant-te la pell pots saber si estàs ben hidratat

Què recomanes als que retenen líquids?
Que beguin aigua just després de cada pipí. Si el pipí és llarg, dos gots. Si és més curt, amb un got n'hi ha prou. És un bon sistema per recuperar immediatament l'aigua que eliminem. 

Com podem saber si estem ben hidratats?
La millor prova és el color i l'olor de l'orina. Si té un color fosc i l'olor és forta, vol dir que estem mal hidratats. Si és clara i no fa olor, cap problema! També tenim el test de la pell que consisteix a fer-te una pessigadeta. Si la pell es queda aixecada i li costa tornar al seu estat original vol dir que estem deshidratats. En canvi, si torna al seu lloc immediatament vol dir que estem ben hidratats. En qualsevol cas, el millor indicador és l'orina perquè el resultat d'aquest test de la pell també depèn de l'envelliment o de la qualitat de la pell de cadascú.

Un litre de begudes ensucrades al dia ens pot engreixar un quilo en tres setmanes

Què me'n dius de les begudes ensucrades?
Pensa que per anar bé no hem de prendre més de 25 grams de sucre al dia i he vist begudes ensucrades que en porten 24 grams. Millor prendre begudes refrescants sense sucre. Ara hi comencen a haver begudes edulcorades amb estèvia, que és totalment natural, i, per tant, és molt més saludable. No oblideu que molts sucs també estan ensucrats. I atenció perquè beure un litre de begudes ensucrades al dia ens pot fer engreixar un quilo en només tres setmanes. Als nens, aquest tipus de begudes els treuen molt la gana. D'altra banda, recordeu que moltes fruites també porten sucre.

El límit diari d'alcohol són dues copes de vi els homes i una i mitja les dones

Quin és el límit diari d'alcohol?
Dues copes de vi els homes, i una i mitja les dones. El fetge de la dona no està tan preparat com el de l'home per metabolitzar l'alcohol.

Per últim, quina fruita ens recomanes de cara a l'estiu?
La síndria! A més, si per sopar només mengeu síndria podeu arribar a perdre tres quilos en un mes. I en podeu menjar tanta com vulgueu! Això sí, s'ha de controlar durant la resta del dia, eh? Ara que ningú es pensi que pot fer els excessos que vulgui i que, pel sol fet de menjar només síndria a la nit, perdrà els tres quilos com si res. El consell és no passar-se de la ratlla durant el dia i per sopar menjar només síndria. Penseu que els dos primers quilos que perdem són aigua!