Entrevistem l'Alfred Rodríguez Picó (Barcelona, 1958), meteoròleg i director general de Taiko Meteorologia. Ens explica el temps que farà durant tota la Setmana Santa i, atenció, perquè tot i que en general es presenta força estable gràcies a l'anticicló, ens adverteix de possibles sorpreses en forma de ruixat o tempesta. Els que tingueu previst viatjar al nord d'Europa, feu la maleta amb roba de ple hivern i agafeu el paraigua. El Picó adverteix que amb mitja dotzena de Donald Trump's, la terra se n'aniria a fer punyetes! També ens explica que, de moment, no té previst tornar a la ràdio ni a la televisió perquè ha fundat una empresa de prediccions meteorològiques personalitzades que li porta moltíssima feina.

Com es presenta aquesta Setmana Santa? Haurem d'obrir els paraigües o podrem anar amb màniga curta?
En general, tindrem una Setmana Santa molt tranquil·la perquè ens afectarà l'anticicló. El sol i les temperatures primaverals seran els autèntics protagonistes durant bona part de la setmana a gran part del país. Atenció, però, perquè tindrem petites entrades d'aire fred que provocaran algun ruixat o tempesta sorpresa.

En general, aquesta Setmana Santa farà sol i calor

Anem a pams! Quin temps farà aquest cap de setmana?
Molt estable! Res a veure amb els dos últims caps de setmana que han estat passats per aigua amb tempestes a moltes comarques. Aquest cop, no! Farà sol amb temperatures primaverals durant el dia i lleugerament fresques de nit i matinada. 

Un petit atac d'aire fred provocarà xàfecs aïllats dilluns a la nit i dimarts

I dilluns? Com arrencarà la Setmana Santa?
L'anticicló barrarà el pas a les borrasques i, per tant, continuarà la tranquil·litat. Tot i això, tindrem un petit atac d'aire fred entre dilluns a la nit i dimarts. Això farà baixar lleugerament les temperatures, sobretot al nord del país. Bufarà una mica de tramuntana a l'Empordà i tindrem nuvolades a la costa de Barcelona i al Pirineu amb algun ruixat aïllat i de curta durada. Aquest petit canvi de temps serà molt poca cosa i s'allunyarà ràpidament de cara a dimecres.

Fred de ple hivern i xàfecs al nord d'Europa

Per tant, dimecres tornarà el temps estable?
Sí, tant dimecres com Dijous Sant farà força sol i tornaran a pujar les temperatures. Només tindrem una miqueta d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera que, durant les tardes, pot provocar algun ruixat o tempesta poc important, preferentment al Pirineu i en altres zones de muntanya. Seran fenòmens molt aïllats. En general, aquests dies tindrem temperatures màximes d'entre 18 i 22ºC a la costa i de 25ºC en algunes zones de Ponent i de les Terres de l'Ebre.

A Catalunya, tindrem més nuvolades a partir de Divendres Sant amb tempestes aïllades de mitja tarda

La majoria faran festa a partir de Divendres Sant! Com pinta la cosa de cara a la segona meitat d'aquesta Setmana Santa?
A Catalunya, no es preveu cap canvi de temps fort. Atenció, però, si teniu previst viatjar perquè hi haurà una important entrada d'aire fred al nord d'Europa. En aquest cas, prepareu una maleta d'hivern i el paraigua. Els xàfecs i el fred arribaran, també, a centreeuropa. A Catalunya, en canvi, no s'embolicarà la troca tot i que tindrem una miqueta més d'inestabilitat a partir de Divendres Sant. No preveiem pluges generals ni grans baixades de temperatura però tindrem més nuvolades amb algun ruixat o tronada de mitja tarda i amb temperatures una mica més baixes.

El dia de la mona serà una mica més inestable, sobretot a partir del migdia

I Dilluns de Pasqua? A moltes comarques, ens mengem la mona al ras, a l'aire lliure...
Cau lluny però, justament, a partir de dilluns, 17 d'abril, la inestabilitat podria guanyar una mica més de protagonisme. En principi, no sembla gran cosa però podrien augmentar els ruixats, sobretot durant la tarda del dia de la mona. Si es confirma aquest possible canvi de temps, podríem tenir més xàfecs coincidint amb l'operació tornada d'aquestes vacances. De fet, durant la setmana posterior a les vacances de Setmana Santa, una pertorbació atlàntica es podria apropar a la península Ibèrica, alimentada per una massa d'aire una mica més freda. Això podria comportar novetats més importants. De moment, però, tot això s'ha d'agafar amb pinces perquè falten molts dies i encara no ho podem assegurar.

Molta neu al Pirineu però als migdies serà pastosa per les temperatures primaverals

El que sí que podem assegurar és que tindrem una Setmana Santa amb un bon tou de neu al Pirineu...
I tant! Els responsables de les diferents estacions d'esquí estan encantats de la vida. Han tingut una temporada excepcional. Feia anys que no passava. Hi ha molta neu però és millor esquiar d'hora perquè, durant el dia, les altes temperatures faran que la neu estigui una mica pastosa.

Temps de platja però l'aigua del mar està molt freda

Justament el sol i les temperatures primaverals faran que molts optin per anar a la platja. Veurem molta gent prenent el sol però només els més atrevits es banyaran. L'aigua del mar deu estar molt freda ara mateix...
Sí, està a 14ºC a la Costa Brava, a 15ºC a la de Barcelona i a 16ºC a la Costa Daurada.

Amb mitja dotzena de Donald Trump's, la terra se n'aniria a fer punyetes!

A Catalunya hem tingut un març plujós i, fins i tot, ha nevat a cotes baixes. En el conjunt del planeta, però, ha estat el segon mes de març més càlid, com a mínim des que hi ha registres. A tot això, el nou president dels Estats Units, Donald Trump, sembla que pot fer perillar la lluita contra el canvi climàtic...
Amb mitja dotzena de Donald Trump's, la terra se n'aniria a fer punyetes! Amb uns quants més com ell, tot se'n va en orris. És espantós el que vol fer! Vol anar endarrere a gran velocitat. Esperem que s'imposi el seny i que la gent protesti i acabi fent marxa enrere en les que sembla que són les seves intencions.

He fundat una empresa que fa prediccions meteorològiques personalitzades

Fa temps que no et veiem a la televisió ni et sentim a la ràdio. Què fas ara mateix, Alfred?
He fundat l'empresa Taiko Meteorologia. Fem prediccions meteorològiques amb la tecnologia més avançada. Treballem per a ajuntaments, empreses del sector energètic, turisme, agricultura, sector marítim... Treballem les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. També tenim un servei d'alertes amb uns protocols molt estrictes per avisar quan venen fenòmens severs i fem previsions a llarg termini. Som els primers de Catalunya i Espanya que oferim prediccions meteorològiques personalitzades en funció del que necessita cada empresa. La veritat és que estic molt content perquè tenim moltíssima feina! Fins i tot comencem a tenir clients de fora com algunes empreses de vins que tenen vinyes al sud d'Alemanya.

De moment, no tornaré a la ràdio ni a la televisió

Tens previst tornar a la ràdio o a la televisió?
De moment, no. Per sort, l'empresa va molt bé i m'absorbeix tot el temps. Justament aquesta setmana he rebut una oferta d'una emissora de ràdio però els he hagut de dir que no perquè no tinc temps.