Ara que des d'Estrasburg li donen aquesta plantofada a la "justícia" espanyola, és hora de fer-se preguntes.

És lògic que molts es preguntin què està passant en realitat. I per començar des d'algun lloc, el que toca seria entendre el significat d'algunes paraules. Això de traduir l'euskera és important. Després veuràs per què, encara que alguna magistrada ho consideri una ximpleria. Per a mostra, un petit exemple: saps què significa abertzale? I talde, borroka, gudari, zulo? Ara que està "de moda": què significa bateragune?

Un repàs petit: etimològicament, aberri i (t)zale significa 'amant de la pàtria'. Sense més ni més. I l'"esquerra abertzale" seria una cosa semblant a dir "l'esquerra nacionalista basca". Tanmateix, és probable que al cap tinguem una altra idea de les coses. Forma part del relat. Probablement això et sembla que té poca importància. Però no és així. Amb les paraules es creen els relats, s'omplen de significat i com veiem en aquest cas, entre tants d'altres, el seu ús ha estat pervers per part de les institucions espanyoles, que sembla que s'han dedicat a polititzar, des del nacionalisme espanyol, fins i tot l'eusquera.

Doncs bé: això així resulta simple, i no vull que ningú s'ofengui. Però, en certa manera, és el que està passant des que el 1982 es va posar en marxa el Pla ZEN (Zona Especial Nord), que va ser el pla dissenyat pel Ministeri de l'Interior d'Espanya, dirigit per Barrionuevo. És necessari assenyalar que, en el dia d'avui, encara no és possible accedir al document complet.

Del poc que hi ha publicat, hem pogut conèixer qüestions molt interessants. Com les línies d'actuació en tots els àmbits: social, policial, fins i tot psicològic. Es tracta d'una guia per posar fi al que es considera "terrorisme", que ve sent un ampli espectre de la societat del País Basc, concretament, tot allò relacionat amb l'independentisme i, a més, de manera molt concreta, amb l'esquerra independentista.

Al document hem pogut saber que es donaven recomanacions als policies com aquesta: "Atenció especial mereixen els joves, encara que la seva família sigui respectable: poden ser informadors. Vigili els amics dels seus fills, i quan a casa seva es donin reunions de gent jove".

Podria pensar-se que el que es persegueix no és tant el terrorisme en si, sinó una ideologia: la de l'independentisme

Durant quaranta anys han aconseguit convèncer la població (no a tota) que els independentistes d'esquerra bascos eren tots d'ETA. Amb tot el que hem vist fins aquí, segurament hem trobat coses que probablement desconeixíem: des del significat de les paraules, a l'ús de la tortura, fins a les recomanacions del pla ZEN. Podríem ara preguntar-nos què ha passat, concretament, amb el cas Bateragure, després de la sentència que coneixíem dimarts del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Arnaldo Otegi ha fet referència aquests dies a tot el que hem explicat, breument, en aquest vídeo: el pla ZEN i totes les mesures que s'han dut a terme per provar de convertir-ho tot en ETA. Inclosos els processos de diàleg i de pau, com va ser el cas pel qual aquests líders abertzales van estar més de sis anys a la presó.

Podria pensar-se, d'acord amb la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans ―que ha sentenciat que el judici no va ser just ni el tribunal va ser imparcial―, que el que es persegueix no és tant el terrorisme en si, sinó una ideologia: la de l'independentisme.

Que això serveixi per conèixer de què pot arribar a ser capaç l'Estat davant de l'amenaça que li suposa el plantejament sobiranista de les nacionalitats que conviuen a Espanya. Ens servirà per poder comprendre millor el que està passant ara mateix a l'independentisme català.

El problema que té Espanya no és Catalunya. No són els catalans. Són tots els que pensen i defensen plantejaments que no vagin en línia amb el nacionalisme espanyol, que està disposat a passar per sobre de la democràcia i de l'estat de dret si es qüestiona la sacrosanta unitat d'Espanya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat