Durant la declaració testifical que es va celebrar dilluns, concretament la primera, tot just començar, l'agent amb el TIP N29100C, secretari dels atestats policials i subordinat del tinent coronel Baena, va reconèixer haver estat processat per tortures. Va quedar absolt.

Aquest detall va passar pràcticament inadvertit. Però, de quines tortures parlava l'agent?

Concretament, l'agent N29100C apareix acusat en el procediment 173/09 del jutjat d'instrucció número u de Donostia-Sant Sebastià. En aquest procediment d'instrucció es va investigar una sèrie d'agents de la Guàrdia Civil per la detenció de Portu i Sarasola, l'any 2008, que van ser acusats per tortures i lesions.

Portu i Sarasola, condemnats per pertinença a ETA i els atemptats de la T4, van ser detinguts el 6 de gener del 2008 a Arrasate per la Guàrdia Civil sota l'acusació de pertinença a ETA. 16 hores després, Portu va ingressar a l'UCI de l'Hospital Donostia amb evidents signes d'haver estat torturat i amb un comunicat mèdic de gravetat: presentava un pulmó perforat, una costella trencada, hemorràgia a un ull i hematomes per tot el cos.

El testimoni de Sarasola després de cinc dies d'incomunicació també coincidia amb el relat de Portu davant del jutge de l'Audiència Nacional. Va denunciar tortures des de l'inici de la detenció.

L'agent que ahir va testificar era tinent en aquell moment i, concretament, se l'acusava d'haver participat en les lesions i tortures a Sarasola. Va ser absolt, en primera instància, per l'Audiència de Guipúscoa. Encara que alguns dels seus companys sí que van resultar condemnats per tortures i lesions.

El document val la pena per ser analitzat: sobretot per les declaracions de tots els agents, que compartien un mateix relat i que va resultar inversemblant a l'hora de dictar sentència.

Aquesta sentència va ser recorreguda i va ser el Tribunal Suprem el 2011 qui va absoldre tots els agents pels delictes de tortures i lesions pels quals alguns havien estat condemnats. Al Suprem van decidir donar total veracitat a la versió dels agents i absoldre'ls.

Tanmateix, deu anys després que la detenció de Portu i Sarasola es produís (i el consegüent ingrés a l'UCI de Sarasola després de la seva detenció), el 2018, el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg va sentenciar la condemna a Espanya, obligada a indemnitzar Portu i Sarasola pels danys morals ocasionats. La sentència va considerar vulnerat l'article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans. La decisió es va adoptar per unanimitat, encara que hi va haver, a més, tres vots particulars en els quals els jutges exigien anar més enllà: en el seu vot consideraven que els fets han de ser considerats "tortura" i no tracte inhumà, assenyalant les greus deficiències que es van produir en tot el procés, començant ja des de l'Audiència de Guipúscoa.