L'expedició de la presidenta del Fons, i alcaldessa de la Garriga, ja ha deixat l'illa de Lesbos per dirigir-se a la ciutat de Tessalònica. Allà han visitat centres de suport a les persones refugiades, on l'ajuda també és molt necessària.

Elpida Home és una antiga fàbrica tèxtil als afores de Tessalònica, que va quedar abandonada fins que fa un any va obrir com a centre de refugiats. Aquesta ha estat una de les parades de la delegació del Fons Català de Cooperació, en el seu quart dia de viatge. De mica en mica, refugiats de Lesbos han estat traslladats a pisos i a centres d'acollida com aquest, un exemple de la cooperació entre Govern i ONG. Aquí les famílies disposen d'habitacions àmplies, els nens fan classe i s'hi fan diverses activitats. Les futures ajudes del Fons Català podrien ara dirigir-se a aquestes persones.


I és que després de quatre dies de viatge, la delegació del Fons Català ha constatat que ara l'emergència ja no es troba a les costes, on cada dia arriben menys barques, a causa del control costaner que fa Turquia. Qui ara necessita ajuda són centres com aquest altre, l'Open Cultural Center. Aquí les famílies reben classes d'idiomes i els infants hi fan activitats culturals, mentre altres refugiats ja viuen en pisos. 

La delegació també ha visitat el Ware House Help Refugees, un magatzem on es traslladen totes les donacions de roba, i on arriben cooperants catalans que es dediquen a organitzar classificar i ordenar el material. El cert, però, és que ells mateixos demanen que en comptes roba s'enviïn diners i aliments.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat