El conseller Joan Ignasi Elena (Barcelona, 1968) ens rep a la seu del Departament d'Interior i ens avança què pensa canviar durant aquesta legislatura. D'entrada, ens confessa que ha acceptat el repte de liderar una de les conselleries més complicades "perquè em va la marxa i soc una persona molt apassionada". 

En aquesta entrevista que podeu veure en vídeo el conseller carrega durament contra "l'oposició irresponsable que fa l'exconseller Ramon Espadaler que atia permanentment el sentiment que falta autoritat, que no es respecta prou els Mossos, que des del Govern no es dona prou suport als Mossos quan sap perfectament que tot això no respon a la realitat", diu l'actual conseller d'Interior que es mostra molt sorprès i dolgut per l'actitud d'Espadaler.

 

L'exconseller Ramon Espadaler fa una oposició molt irresponsable

Elena també acusa "Ramon Espadaler de provocar que s'hi enganxi la dreta espanyolista i d'atiar moviments d'un radicalisme espanyolista insuportable de persones o partits com Ciutadans, Partit Popular i Vox que s'han passat anys demanant la dissolució dels Mossos d'Esquadra i ara resulta que són els grans defensors dels Mossos. Aquestes coses fan mal!", sentencia Joan Ignasi Elena.

El consens i el debat polític no fan mal a ningú

"Partits com el PSC i els de la dreta espanyola van dient que estem segrestats per la CUP. Doncs fa set anys també devien estar segrestats per la CUP els que ara diuen això; l'aleshores conseller Espadaler va defensar les pilotes de goma que va acabar prohibint perquè hi va haver un consens polític i social. Això vol dir que estava segrestat per ningú? Noooo! El consens i el debat no fan mal a ningú i el debat polític és molt saludable", recorda Joan Ignasi Elena. 

En efecte, Ramon Espadaler va acabar prohibint les pilotes de goma després que Felip Puig no pogués repetir com a conseller d'Interior per una nefasta estratègia de comunicació del cas Ester Quintana. Puig es va entestar a negar que els Mossos li haguessin provocat cap lesió. Més endavant, Espadaler va demanar perdó a Ester Quintana i Jordi Jané va ser el primer conseller en admetre al Parlament que les lesions de Quintana van ser provocades pels Mossos.

 

Joan Ignasi Elena Conseller Interior - Sergi AlcàzarCal l'oficina que vol la CUP per vigilar els Mossos d'Esquadra? El conseller Elena respon en aquesta entrevista en vídeo a ElNacional.cat / Sergi Alcàzar

En seguretat, col·labora més l'Estat que el seu partit aquí (PSC)

Joan Ignasi Elena vol incrementar la plantilla dels Mossos a un ritme de 750 o 800 efectius més cada any. És la xifra que està negociant amb l'Estat al qual veu amb una bona predisposició per poder-ho fer. Justament aquest serà un dels principals punts de l'ordre del dia de la Junta de Seguretat de Catalunya que se celebrarà aquest divendres, 5 de novembre. "Sorprèn que, a vegades, hi hagi més col·laboració per part del govern de l'Estat que no pas per part del seu partit aquí (PSC) en temes de seguretat", diu el conseller.

Cal una oficina per controlar i sancionar els Mossos d'Esquadra?

El conseller Joan Ignasi Elena té claríssim que els Mossos d'Esquadra són una gran policia. Per això li preguntem si a una gran policia com els Mossos se li ha de fer aquesta oficina de denúncies que vol la CUP per controlar i sancionar, si cal, els agents. En aquest sentit li plantegem si amb la inseguretat que patim a la ciutat de Barcelona, que s'ha convertit en un autèntic paradís de maleantes, i amb la falta de suport que té la policia actualment per poder fer més i millor la seva feina, el més convenient és crear una oficina que l'únic que farà és controlar més a la policia.

 

Joan Ignasi Elena Conseller Interior i Xavi Freixes - Sergi Alcàzar

El conseller d'Interior ens avança els canvis que farà durant aquesta legislatura / Sergi Alcàzar

Els Mossos ja fa temps que diuen que cada cop hi ha menys respecte cap a la policia. Sense anar més lluny, així mateix ho va dir el Major Trapero el dia de les Esquadres: "En alguns debats públics, a qui tira una pedra a un policia, se li atorga el títol d'activista". El conseller Elena parla d'un problema conjuntural fruit de la pandèmia: "L'explosió del final de les restriccions va portar a una efervescència social a les nits perquè hi havia una acumulació de necessitat de sortir i s'han produït situacions molt lamentables", diu el conseller. Elena també recorda que hem viscut unes quantes setmanes "on ja no hi havia toc de queda però encara no hi havia activitat d'oci nocturn i que es van detenir 92 persones els caps de setmana més intensos de les Festes de la Mercè i el cap de setmana següent".

Barcelona, cap per avall!

La veritat és que tot i la reobertura de l'oci nocturn es continuen fent alguns botellons, un fenomen que sembla que ha vingut per quedar-se. És evident que a l'Albert Batlle, tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona el tema se li ha escapat de les mans i no se'n surt! I és que realment les últimes setmanes hem vist autèntiques batalles campals. Per això també preguntem al conseller què més faran des d'Interior perquè sembla que els Mossos tampoc se n'acaben de sortir.

 

Joan Ignasi Elena Conseller Interior - Sergi Alcàzar

El conseller d'Interior té clar què s'ha de fer per acabar amb els botellons / Sergi Alcàzar

El conseller aposta per organitzar l'espai públic de forma intel·ligent i endreçada amb la participació de la societat, entitats, ajuntaments... per canalitzar molt millor aquesta inquietud ciutadana i recorda que "a les festes majors o festes organitzades per les entitats hi ha barres molt econòmiques" a banda de destacar que "els professionals de l'oci nocturn ho fan molt bé i la prova és que no ha sigut el mateix des que han reobert".

També li preguntem per l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya que acaba de sortir i, segons la qual, més d'un de cada quatre catalans assegura haver estat víctima d'algun delicte. Amb el conseller Elena parlem de moltes altres coses que només podreu veure i sentir en aquesta entrevista en vídeo on trobareu respostes molt interessants.