Aquesta setmana s'ha celebrat la cimera de l'OTAN a Vílnius, on hem pogut observar dos grans assumptes sobre la taula: la situació de Suècia i la d'Ucraïna respecte al seu desig d'entrar en l'Aliança Atlàntica.

En un primer moment, es va anunciar per la majoria dels mitjans occidentals que, segons Stoltenberg, secretari general de l'OTAN, el president de Turquia, Erdoğan, hauria canviat la seva postura respecte al vet de Suècia a l'OTAN i estaria disposat a obrir-li la porta.

Tanmateix, la majoria dels mitjans de comunicació oblidaven que les paraules d'Erdoğan contenien una condició, que evidenciava que la seva postura, en realitat, no havia canviat tant: condiciona l'entrada de Suècia a l'OTAN a l'entrada de Turquia a la UE. Una cosa que, òbviament, necessitarà temps i no es resoldrà immediatament.

També s'ha dit que darrere de l'aparent canvi de postura d'Erdoğan podria haver-hi Biden, que li hauria ofert un suculent finançament per part de l'FMI per a la reconstrucció de Turquia, després de la catàstrofe soferta a començaments d'aquest any pels terratrèmols.

La segona gran qüestió que es va abordar en la cimera va tenir a veure amb Ucraïna. Crida l'atenció la reacció de Zelenski, que mitjançant un tuit públic incendiari, va considerar que era una falta de respecte el que se li estava fent a Ucraïna, en no donar-li un calendari clar sobre la seva entrada en l'Aliança.

Un missatge públic que va tenir conseqüències, ja que des de la delegació nord-americana van declarar a través del Washington Post estar literalment "enfurismats" davant de semblant actitud del president d'Ucraïna.

Encara que Zelenski va intentar rectificar després i mostrar-se agraït amb els socis de l'OTAN, ja era massa tard. El malestar als EUA i al Regne Unit ha estat evident i, de fet, The Guardian ha traslladat les consideracions dels responsables de Defensa, que assenyalen durament l'ucraïnès com un desagraït.

El mateix ambaixador d'Ucraïna davant del Regne Unit ha hagut de donar explicacions pel to fet servir per Zelenski, reconeixent que no és moment de ser sarcàstic i que les formes correctes haurien de mantenir-se en privat.

Biden va deixar clar que considera que Ucraïna no està preparada per entrar a l'OTAN. I ho va dir sense embuts, deixant-li anar així una galleda d'aigua freda a Zelenski.

La premsa internacional ja comença a preguntar-se per la solitud aparent del president d'Ucraïna.

I mentrestant, ve ja la fase de reconstrucció, on les empreses dels països aliats estan fregant-se les mans davant del negoci que els suposarà aixecar de nou Ucraïna.