Ja ho va dir Miquel Iceta quan era el primer secretari del PSC, el 2017: "El primer referèndum il·legal va ser el que va pretendre el PP amb la recollida de firmes contra l'Estatut".

I és que, és moment de recordar, ara que reapareix de nou Aznar per posar el pal al vesper, com sempre, que l'origen del conflicte que hem viscut durant els últims anys amb el procés de Catalunya, no hauria estat possible sense el constant atac dels populars.

També convé recordar quan García Albiol el 2015 reconeixia públicament que allò va ser un error i va considerar que el comportament del PP en aquell moment va ser molt poc afortunat.

La recollida de firmes contra l'Estatut de Catalunya va ser una decisió que tenia per objectiu dividir, enfrontar la societat i obrir un conflicte d'incalculables conseqüències. I després d'això, la sentència del Tribunal Constitucional, que com bé assenyalava el president Zapatero fa tan sols uns dies, va fer perdre al tribunal l'autoritat que tenia.

Va ser Zapatero qui va haver de bregar amb aquella situació, que li va suposar una destrossa política incalculable. Sobretot dins de les seves pròpies files. Per això, la seva figura pot jugar un paper fonamental en aquests moments, com bé ha apuntat Jaume Asens recentment.

El polític que està liderant el diàleg entre Sumar i Junts, però sobretot, d'una manera subtil entre l'estat espanyol i el president en l'exili, considera que el TC va ser l'origen del problema i bé podria ser ara la solució.

L'ambient s'escalfa. Més aviat, l'intenta escalfar, com sempre, la dreta. Aquesta que sembla viure únicament del xivarri, de la confrontació, de la judicialització, de tot allò que els serveixi per fer soroll. Pel que es veu, al PP li queda molt gran Espanya. La que és plural, oberta i la que ha de madurar i aprendre a voler i respectar tots els que, de moment, en formen part.

Potser aquesta vegada la societat desperti i recordi qui els ha mentit tantes vegades, amb temes tan seriosos i sensibles com els atemptats d'Atocha, o qui ha volgut tirar un espès vel amb els de les Rambles, fent la sensació que mentir, enfangar i generar soroll ja és un triomf per a ells. Com per a Ciutadans.

Almenys, en aquesta ocasió, el Tribunal Suprem si sembla haver-se adonat que ni Vox ni Ciutadans no tenien legitimació per interposar un recurs sobre els indults dels Jordis.

Sembla que per fi alguna cosa s'està posant al seu lloc.

Veurem si s'aconsegueix que una amnistia estableixi les bases del que necessitem tots: una democràcia conjugada amb un estat de dret. Que ja és hora.