Aquest dimarts 11 de juny, dia de Sant Bernabé no hem pogut evitar de recordar la famosa dita popular: "per Sant Bernabé, quaranta dies plogué". El refrany significa que si plou per Sant Bernabé, també plourà quaranta dies seguits. Una mica optimista tot i que no ens aniria gens malament per acabar d'arrodonir aquesta primavera relativament plujosa. La pluja d'aquest dimarts ha estat una regada d'or pels boscos i conreus abans d'entrar l'estiu, amb quantitats escasses d'uns 10 a 20 litres, però molt ben caiguts. A més, les precipitacions han estat febles i sense tempesta, ja que el territori està força refredat i la manca d'insolació no acaba de fer carburar les nuvolades. La previsió del temps per les pròximes hores sí que ens porta més probabilitats de tempesta i la inestabilitat marxarà per la porta gran. T'ho expliquem tot plegat al següent vídeo:

 

Últim dia de tempestes

La previsió del temps per dimecres anuncia una jornada inestable i primaveral amb diferents tongades de tempesta a causa de l'arribada d'un solc amb un plus d'aire fred en altura, fins a -18ºC a 5.500 metres, que donaran més vitamines a les nuvolades. Cel ennuvolat a les comarques de Girona i Barcelona amb alguns ruixats dispersos a la Regió Metropolitana de Barcelona durant el matí. Més clarianes al terç sud de Catalunya amb una mica de vent de mestral que reduiran les probabilitats de pluja. A partir del migdia començaran a créixer nuvolades a la meitat nord i est. També es formaran les primeres tempestes al nord-est i els primers xàfecs al Pirineu de Lleida. Les tempestes avançaran de l'interior i el Pirineu en direcció a la costa, on arribaran més desgastades entre el vespre i la nit. Al seu pas podrien deixar calamarsades o fins i tot pedregades violentes, aneu amb precaució amb alguna rierada o inundació local! La temperatura pujarà un parell de graus, però encara serà molt suau per les dates i refrescarà a les nits, agafeu jaquetes d'entretemps!

Millora del temps: quan arriba l'estiu?

Dijous millorarà ràpidament el temps i serà un dia molt tranquil amb el cel assolellat i pocs núvols. La temperatura pujarà notablement aprofitant l'escalfor del sol i es normalitzarà. Ara bé, les nits encara seran fresques. Divendres tres quarts del mateix. Alguns núvols baixos a la Costa Daurada, nuvolades de tarda al Pirineu amb algun ruixat a la Vall d'Aran i sol a la resta. Calor moderada, com pertoca per l'època, però res a veure amb l'onada de calor que teníem fa dos anys, a mitjans de juny del 2022. Dissabte arribarà un front fugaç i molt descafeïnat amb alguns ruixats postfrontals a l'interior i les comarques de Lleida, en principi poca cosa i ben efímer. Diumenge i dilluns seran uns dies esplèndids amb sol i mosques. La temperatura tirarà cap amunt i s'enfilarà per damunt els 30ºC al Pla de Lleida i algunes zones de l'interior: regust d'estiu.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.