Estem al mes de juny i a les portes de l'estiu, però haurem d'anar als budells de l'armari per recuperar la roba d'entretemps. Aquest dilluns s'han tornat a reproduir tot un reguitzell de xàfecs i aiguats que a diferència de diumenge no han portat massa activitat elèctrica. El territori s'ha refredat per la manca d'insolació i les baixes temperatures i les nuvolades no tenen prou energia per superar els 10 km d'altura i arribar a la categoria de cumulonimbus. De totes maneres, no necessitem tempestes per tenir pluges intenses i els cúmuls congestus ja són prou productius i silenciosos per deixar-nos grans patacs d'aigua com els 47 litres de la Vila Olímpica, a Barcelona. La previsió del temps indica que la inestabilitat té 48 hores de vida més i encara ha de descobrir el seu punt àlgid. T'ho expliquem en el següent vídeo:

 

Dia gris, fresc i plujós

La previsió del temps per dimarts anuncia una jornada plujosa com si fos el mes d'abril, no sortiu de casa sense el paraigua! Cel ennuvolat amb curtes estones de sol tot el dia, sobretot a la costa i al prelitoral. Tongada de pluges intermitents durant el matí i el migdia amb algun aiguat local. Les tempestes es formaran damunt del mar i s'esperen poques tronades terra endins. No obstant això, a la tarda sí que es podrien formar algunes tempestes o calamarsades al Prepirineu de Lleida o entre la Cerdanya i l'Alt Urgell. L'episodi de pluges podria ser força extens i deixar registres abundants en algunes comarques, una regada màgica i d'or abans l'estiu. La temperatura baixarà i tocarà fons amb un ambient fresc per les dates, ja que les màximes se situaran al voltant dels 20ºC amb poc contrast entre el dia i la nit.

Últimes tempestes abans de la calor

Dimecres serà l'últim dia inestable per l'arribada d'un solc amb aire fresc en altura que donarà un plus d'energia a les nuvolades i sí que es podran formar més tempestes. Epicentre de xàfecs i tronades entre les comarques de Barcelona, Girona i la costa, però en general Catalunya serà un niu de ruixats amb precipitacions aquí i allà. Atenció perquè algun aiguat podria ser estàtic i deixar grans diluvis amb possibles rierades o inundacions. Temperatures de luxe fins dijous i ambient plenament primaveral. Després millorarà el temps i s'obriran grans clarianes. L'escalfor del sol farà remuntar les temperatures i de mica en mica s'aniran normalitzant. Dissabte podria arribar un canvi de temps fugaç amb alguns ruixats i tempestes, menys extenses que les de dimarts i dimecres. L'atmosfera no farà net del tot i de moment queden lluny les calorades i els grans anticiclons.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.