Si us agrada la fotografia o mirar el cel i els núvols, heu d'estar atents als dies postfrontals, és a dir, el dia després d'un front perquè el cel ens acostuma a regalar paisatges preciososAvui ha estat un dia d'aquests i al matí hem tingut núvols lenticulars o de vent molt fotogènics. Són uns núvols que tenen formes estranyes i bastant estètiques perquè són modulats per l'energia del vent a capes altes de l'atmosfera. I a la tarda, les pinzellades de núvols alts ens han deixat un crepuscle fantàstic amb el cel ben encès i farcit de colors. Divendres repetirem la mateixa jugada, però serà l'últim dia abans d'un primer tram nadalenc molt monòton i assolellat: prepareu les càmeres de fer fotos! I no podem marxar sense fer un repàs de les tendències de precipitacions per gener i febrer, us expliquem quan plourà i nevarà a Catalunya al següent vídeo:

 

Més núvols lenticulars i puja la temperatura

La previsió del temps per divendres anuncia una jornada força estable i tranquil·la. De bon matí es formaran les clàssiques boires de l'interior al Pla de Bages i al Pla de Lleida. La boira podria persistir fins al migdia a les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Segarra. Cel assolellat en conjunt amb núvols lenticulars o de vent a les comarques de Barcelona, a sotavent del Pirineu. Vent fort de mestral a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona i tramuntana restringida al Cap de Creus i la Catalunya del Nord amb ràfegues pròximes als 100 km/h. La temperatura pujarà un parell o tres de graus a tot arreu i el migdia serà força suau o agradable. Les nits seran fredes amb inversions tèrmiques a l'interior i a les zones baixes, però aquesta vegada no gelarà a moltes valls del Pirineu per l'efecte fogony, un vent del nord que baixa reescalfat després d'escalar la cara nord del Pirineu.

Boira persistent a Lleida i sol a la resta

El cap de setmana tornarà l'anticicló i tot un reguitzell de fenòmens meteorològics associats com les boires persistents, les inversions tèrmiques marcades o l'efecte congelador, la contaminació i l'illa de calor a les grans ciutats etc. Dissabte radiant amb sol i boires, però de moment encara s'aixecaran al migdia i podreu veure el sol a les comarques de Lleida. El vent de mestral i tramuntana aniran de baixada al matí i desapareixeran al vespre i nit. Diumenge, el dia de Nadal i Sant Esteve seran dies calcats amb sol a tot arreu menys a les planes i fondalades de l'interior, on es formaran denses boires. Al Pla de Lleida es podrien encadenar un parell o tres de dies sota l'espessa boira amb un ambient gèlid i màximes de 0ºC a 3ºC. Si voleu veure el sol, podeu anar al Montsec, que veureu el mar de núvols, al camp de Tarragona o també a la Panadella. La temperatura tocarà fons diumenge amb gelades fortes per la inversió tèrmica i el fred serà més moderat els dies següents.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.