Catalunya és una bomba de rellotgeria! Les reserves d'aigua de Catalunya estan en caiguda lliure (en cinc setmanes ha baixat del 30% al 25%) per la manca de tempestes d'estiu i la sequera és cada vegada més extrema. El context d'altes temperatures no ajuda gens i encara falta el pitjor per arribar: una onada de calor que va agafant forma per la setmana vinent. Tot aquest poti-poti posa en risc alt per incendis a bona part dels boscos i ecosistemes de Catalunya. El més destacable de la predicció a mitjà termini és el retorn de les tempestes de tarda al Pirineu, unes precipitacions molt benvingudes que malauradament no apaivagaran l'aridesa. T'ho expliquem tot plegat al següent vídeo!

 

Ni rastre de pluges, calor canicular i xafogor asfixiant

La predicció del temps per divendres no anuncia canvis destacables i continuarem rostits sota la influència de l'anticicló. Jornada tranquil·la amb alguns núvols baixos matiners al delta de l'Ebre i del Llobregat i un cel enteranyinat la resta del dia a la majoria de comarques per la circulació de bandes de núvols alts. Ambient una mica carregat amb força humitat, pols en suspensió i mala visibilitat que deixaran unes condicions perfectes per l'aparició de les famoses esteles de condensació dels avions. Vent feble de marinada a la costa i ràfegues moderades al sud de les comarques de Lleida i al Pirineu. Ambient molt calorós i temperatures caniculars, refresqueu-vos i refugieu-vos de la calor!

Tempestes de tarda que esquitxaran una onada de calor

Sol i calor canicular fins diumenge amb pocs núvols i un temps monòton. Les nits seran cada dia més feixugues a la costa i tornaran les nits tòrrides a les grans ciutats amb l'illa de calor més accentuada, com Barcelona i Tarragona. Diumenge arribaran de la ma les tronades del Pirineu que quedaran una mica eclipsades per l'onada de calor. Anem a pams. A partir de dilluns farà sol a tot arreu menys als pobles i ciutats del Pirineu, on es formaran les tempestes de tarda que donaran un respir, localment intenses i acompanyades de llamps, trons i calamarsa.

La temperatura pujarà notablement per l'enèssima invasió càlida de l'estiu, que aquesta vegada serà força sostinguda i podria arribar al nivell d'onada de calor. El clímax de calor extrema s'espera entre dilluns i dimarts amb més de 40ºC a Ponent, la Catalunya Central i l'interior de Tarragona. El termòmetre no pujarà a tant a la costa per l'efecte termoregulador de la marinada, però per contra, la xafogor serà insuportable. L'episodi podria allargar-se fins al dimecres i sumar-se tres dies consecutius sota els efectes de la calor desbocada.