S'ha trencat la ratxa seca a moltes comarques, tant per la tongada de pluja feble de la matinada com per les pluges de la tarda, que a moltes comarques ha coincidit amb les Cavalcades de ses Majestats els Reis. També ha entrat el vent de mestral i tramuntana als dos extrems de Catalunya i la temperatura comença a recular. Durant el cap de setmana, una massa d'aire polar s'anirà transformant progressivament en una entrada freda d'origen àrtic continental, és a dir, una massa d'aire més freda i seca. Tot plegat farà que l'ambient sigui de ple hivern amb gelades a molts pobles i ciutats en espera de possibles sorpreses de neu a cotes baixes la setmana vinent. Ara bé, l'escenari de Catalunya és un joc de parvulari en comparació amb el fred extrem i les nevades d'Escandinàvia, si mireu les imatges us quedareu gelats!

 

Reis amb neu i fred sec

La previsió del temps pel dia de Reis anuncia una millora del temps a tot arreu tret del Pirineu. Els núvols marxaran de matinada i dissabte es despertarà amb moltes estones de sol. Al centre del dia es formaran núvols lenticulars o de vent molt fotogènics. Nevada abundant a totes les cotes de la cara nord del Pirineu amb gruixos superiors als 20 cm. Vent de mestral sostingut a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el sud de Lleida i de tramuntana a l'Empordà i al Pirineu, poseu-vos pedres a les butxaques! Vent rafegós i menys sostingut a les comarques de Barcelona. La temperatura baixarà a la nit i la sensació de fred s'incrementarà pel vent, abrigueu-vos bé! De moment, les gelades encara seran poc extenses per l'efecte del vent i per la cobertura de núvols.

Sorpreses de neu i possible temporal

Els mapes del temps a mitjà termini són de traca i mocador. Diumenge i dilluns radiant amb el cel blau, net i transparent i visibilitat extraordinària. El vent de mestral i tramuntana bufaran amb energia i s'encarregaran de mantenir la nuvolositat desapareguda. A més, el fred s'anirà intensificant cada dia una mica per l'arribada d'una massa àrtica continental. Dimarts es comença a complicar el temps. Es tallarà l'autopista de fred àrtic i girarà un flux humit i fred que augmentarà la nuvolositat entre les comarques de Girona i Barcelona amb ruixats a una cota de neu baixa de tan sols 300 a 500 metres: possibles sorpreses de neu. La temperatura tocarà fons i la nit de dilluns a dimarts serà la més freda amb gelades extenses que podrien arribar fins a trams de la costa. Si no en teníem suficient, dimecres es podria formar una borrasca mediterrània que injectaria una llevantada a tot Catalunya. Amb els mapes recent sortits del forn, hi ha unanimitat d'un temporal de pluges, vent i mar amb precipitacions generoses. Ara bé, encara queden molts dies i s'haurà de confirmar més endavant.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.