Situació alarmant per l'onada de calor que anirà a pitjor els propers dies. Ambient cada cop més insuportable a tot Catalunya amb temperatures extraordinàriament altes (tant les màximes com les mínimes) i amb una xafogor difícil de pair. S'ajunten dos problemes: les altíssimes temperatures i la durada d'aquesta situació que s'allargarà moltíssim. No es recorda un episodi de calor tan llarg i intens com el que ja estem patint al nostre país. Aquest cap de setmana ens fregirem amb una calor desbocada i atenció a la previsió del temps per als propers dies perquè es va confirmant que la situació serà pitjor del que s'esperava. Tot seguit us expliquem els detalls de tot el que passarà. Ho podeu veure en aquest vídeo on també us mostrem uns mapes que fan por de veritat:

 

Pànic per la presència de taurons a les platges de Sitges i Vilanova

Pànic a les platges de Sitges i Vilanova i la Geltrú per la presència de taurons a menys de cent metres de la costa. Un dels taurons fa més de dos metres i mig. Els socorristes han desallotjat els banyistes en quatre platges de Sitges: la Fragata, la Ribera, la Bassa Rodona i l'Estanyol. També s'ha desallotjat la platja de Sant Gervasi a Vilanova. En principi es parla de dos taurons tot i que no es pot descartar que fossin més. A Vilanova ja és la segona vegada en una setmana que es veuen tintoreres. Les barques de salvament han seguit els taurons fins que, finalment, els han perdut el rastre i tothom ha pogut tornar a l'aigua. Ara mateix, per cert, la temperatura de l'aigua del mar a la comarca del Garraf és de 26ºC.

Risc d'incendi alarmant i parcs naturals tancats

La terrible onada de calor dispara el risc d'incendi de manera molt preocupant a tot Catalunya. A partir d'aquest divendres es prohibeixen les acampades, els casals, l'ús de maquinària agrícola i les obres en 275 municipis catalans. El Govern, però, recomana fer-ho a tots els pobles i ciutats del país. A més, tanquen els parcs o espais naturals del Montsec, Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, Montserrat, Gavarres i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. 

 

Mapa risc d'incendi i parcs amb accés restringit Agents Rurals
El risc d'incendi obliga a restringir l'accés en diversos parcs i espais naturals de Catalunya / Agents Rurals

🔴🐶 L'onada de calor crema de les potes dels gossos a Catalunya: l'asfalt supera els 50ºC

Arribarem als 45ºC a Catalunya?

Aquest divendres farà sol i moltíssima calor a tot Catalunya. Les temperatures arribaran als 41ºC a Lleida però també es dispararan a la costa amb màximes de 35ºC en diversos punts situats a primera línia de mar. Alerta també les matinades perquè serà complicat dormir sense aire condicionat amb temperatures mínimes cada cop més properes als 30ºC. Dissabte encara serà pitjor amb temperatures de 43ºC a l'ombra al Pla de Lleida. Diumenge, dilluns i dimarts continuaran les temperatures extremes. El proper dimecres, 20 de juliol, les temperatures baixaran tres o quatre graus. La calor, però, es tornarà a disparar a partir del dijous, 20 de juliol, i el problema més gran el podríem tenir entre divendres i dissabte, 22 i 23 de juliol, quan l'onada de calor podria tocar sostre amb màximes de 44ºC a les zones més càlides del país. No descartem que, puntualment, s'arribi als 44,5 o 45ºC a l'ombra. Tot apunta, per tant, que molt aviat superarem el rècord de 43,4ºC registrat a la ciutat de Lleida el juny de l'any 2019.

Onada de calor 22 juliol 2022 / GFS Wetterzentrale
Divendres i dissabte, 22 i 23 de juliol, l'onada de calor podria tocar sostre a Catalunya amb temperatures de 44ºC a l'ombra / GFS Wetterzentrale