L’onada de calor arribarà al màxim aquest cap de setmana amb temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu de Catalunya. Les temperatures mínimes es preveuen també elevades, entre 20 i 25 graus, durant les nits i matinades, un fet que s’ha de sumar també a la sequera, que no s’esperen pluges els propers dies i la humitat relativa serà baixa a tots els nivells, menys a la línia de costa on la xafogor serà important, i s’esperen vent de marinada de component sud a les hores centrals del dia amb ratxes que poden arribar als 50 km/h.

Per fer-hi front, aquesta tarda el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat diverses mesures que s’apliquen per l’activació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l'onada de calor i el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) en nivell d’alerta pel risc d'incendis. El conseller ha qualificat el cap de setmana "d'alerta màxima i de màxim perill" per la situació "extrema gravetat" per una onada de calor de "molta intensitat".

Restriccions per l’onada de calor i evitar incendis

Des d’aquest divendres 15 de juliol a les dotze de la matinada fins al pròxim 19 de juliol, també de matinada, i per minimitzar el risc d'incendi, per decret, als 275 municipis -entre ells, també Barcelona- afectats per Pla Alfa 3, se suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli habitat o població. També s’ha decidit restringit les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions on estiguin allotjats.

Mauri
Mapa del Pla Alfa, de risc d'incendi a Catalunya, per demà, 15 de juliol de 2022 / Agents Rurals

L’activació dels plans d’alerta per aquesta onada de calor també han obligat a suspendre l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les dotze del migdia i les sis de la tarda, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs. També se suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes. Interior també ha ordenat la restricció d’ús d’eines com bufadors i serres radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles -es podria utilitzar per força major amb l’autorització d’Agents Rurals.

També es limita, des d’aquest divendres i fins dimarts 19, la circulació motoritzada en el medi natural a les persones que no siguin residents o que puguin ajornar el seu trajecte. Si bé aquestes mesures són obligades als municipis afectats per aquest Pla Alfa 3, que afecten 20 comarques del país, també són recomanables arreu de Catalunya. El proper dimarts 19 el PROCITAT decidirà si suspèn, allarga o redueix les mesures dictades en el decret aprovat avui.

Nou massissos tancats per Agents Rurals

La Direcció General d’Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 275 municipis de 20 comarques, i preveu l’accés restringit a nou massissos: Montgrí, Cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i Ubach. Durant la roda de premsa, que el conseller de l'Interior l'ha fet acompanyat de la directora de Protecció Civil, Mercè Salvat, també s'ha anunciat que els Bombers de la Generalitat reforçaran el seu desplegament a totes les Regions d'Emergència del país amb l'increment de personal a cadascun dels parcs de bombers i l'obertura de tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya.