Una nova borrasca de gran impacte, Oscar, s'està apropant per l'Atlàntic i començarà a afectar a la previsió del temps aquesta setmana. Que vagi caminant cap a la Península vol dir que tornaran les pluges i les tempestes, però també plourà a Catalunya? La situació estratègica que ocupa Catalunya cap a l'oest podria deixar-la al marge del temporal, però les tempestes no s'acomiaden durant els pròxims dies. De fet, les borrasques a què es dona nom són aquelles que s'aprofundeixin de tal manera que el temporal pot produir un gran impacte tant en béns com en persones, així que s'ha d'estar amb un ull posat en el moviment que agafa aquesta nova pertorbació. T'expliquem com avança i com serà el temps a Catalunya aquesta setmana al vídeo de la previsió del temps.

🔴 ALERTA: Una DANA, a punt de deixar aiguats que provocaran inundacions i danys a Catalunya

 


⚠️ Precaució amb l'operació tornada: petaran tempestes intenses i perilloses pel dilluns festiu

La borrasca Oscar arriba forta i a deshora


Aquesta nova depressió, Oscar, és un centre de baixes pressions que es va apropant per l'Atlàntic i que es posarà al costat de la península Ibèrica entre dimecres i divendres. Té nom perquè és un temporal que pot afectar a moltes persones, però també és extraordinària per un altre factor: arriba a l'època de l'any quan l'Anticicló de les Açores hauria d'estar agafant força. És una depressió molt inusual a inicis de juny. De fet, aquest tipus de situacions s'acostumen a donar a l'hivern.
 

La borrasca Oscar s'aproparà amenaçadorament a la Península aquest dijous / WETTERZENTRALE
La borrasca Oscar s'aproparà amenaçadorament a la Península aquest dijous / WETTERZENTRALE

Deixarà pluges, aiguats i tempestes, però Catalunya quedarà al marge dels ruixats més importants. De fet, després dels patacs d'aigua i calamarsades d'aquest pont, es respirarà un ambient més tranquil. Però encara queda un dia més de tempestes intenses i perilloses: dimarts. Es tornaran a formar nuvolades amb trons i llamps entre Solsona, Vic i Berga i es repetirà alguna tempesta a Vielha. Les calamarsades tornaran a aparèixer un dia més, aquesta vegada, per acomiadar-se fins a nou avís.
 


La calma meteorològica apareixerà dimecres i dijous, mentre la resta de la Península en passa de tots colors amb la borrasca Oscar. Les tempestes i aiguats es quedaran a Galícia, Castella i Lleó i Andalusia, mentre a Catalunya només hi haurà núvols i al contrari que a la resta, la temperatura anirà cap amunt. Fins divendres, no tornaran a treure el cap les tempestes.

Torna la calor quasi d'estiu: més de 30 °C

Aquesta depressió a l'oest té un gir ciclònic, és a dir, gira al contrari de les agulles del rellotge. Això vol dir que injecta aire proper a Àfrica directament a Catalunya. Per això, la temperatura tornarà a pujar els pròxims dies a totes les comarques catalanes. L'ascens començarà dimecres i ens acompanyarà tot el que queda de setmana. Els termòmetres aniran cap amunt amb ganes i serà una setmana de calor quasi d'estiu a Lleida i Figueres, amb més de 30 °C.
 

Dissabte serà el dia més calorós de la pròxima setmana / WINDY
Dissabte serà el dia més calorós de la pròxima setmana / WINDY


El cap de setmana serà més càlid: a la plana de Lleida es passarà de sobra la trentena de graus i es fregaran els 33 °C. Diumenge, la calor també arribarà a la Costa Brava, amb el mercuri pujant als 30 °C. Farà calor tot el mes de juny? La previsió tèrmica per les pròximes setmanes indica justament el contrari: a moltes zones de Catalunya, sobretot a l'interior, farà menys calor de la que tocaria, tot i que només seran un parell de graus. Malgrat això, en general tota Catalunya anirà augmentant els valors dels termòmetres amb el pas dels dies, seguint la inèrcia normal d'un juny. No es preveu cap calorada important durant aquest mes que comença: fins que no arribi juliol, la temperatura no farà cap salt fora del que és habitual.

 

Menys a punts de costa, el juny podria ser més fresc del que és normal / WETTERZENTRALE
Menys a punts de costa, el juny podria ser més fresc del que és normal / WETTERZENTRALE