La previsió del temps porta males notícies i el mes d'octubre ensenyarà la seva pitjor cara a Catalunya. Atenció, però, al fort canvi de panorama meteorològic que podria arribar a mitjà termini. Els pantans estan només al 22% de la seva capacitat i continuen caient en picat. De fet, ja estem molt a prop del mínim històric de l'any 2008. És evident que ens convé l'aigua com la salut: per quins dies anuncien fortes pluges i tempestes els mapes del temps? Quan arribarà el fred de tardor i nevarà al Pirineu? T'expliquem l'última hora de la predicció meteorològica en aquest vídeo:

 

Quin temps farà segons els últims mapes?

Aquest dimecres, 4 d'octubre, farà sol a tot Catalunya amb boires o capes de núvols baixos matiners en diversos punts tant de la costa com de l'interior del país. Les temperatures diürnes no presentaran gaires canvis i, en general, les màximes oscil·laran entre els 28 i els 30ºC a la majoria de pobles i ciutats. Creixeran nuvolades al Pirineu que, de manera molt aïllada, podrien deixar alguna tamborinada sorpresa. L'anticicló ens continuarà atacant de ple durant uns quants dies i, per tant, dijous, divendres i el proper cap de setmana també farà sol a tot Catalunya amb algunes boires matinals. A primera hora les capes de núvols baixos també mig taparan el cel en punts costaners. Divendres serà el dia més càlid de la setmana amb màximes que es tornaran a enfilar fins els 32 o 33ºC a les zones més càlides del país. La calor afluixarà una mica el proper diumenge però continuarem amb temperatures clarament superiors a les habituals per l'època de l'any.

Fort canvi de temps a Catalunya durant el Pont del Pilar 2023 ECMWF Wetterzentrale
Un fort canvi de temps podria afectar Catalunya durant el Pont del Pilar 2023 / ECMWF Wetterzentrale

Quan plourà a bots i barrals?

La setmana que ve, amb sort, ens podria portar un fort canvi de temps coincidint amb el pont del 12 d'octubre. Els primers dies de la segona setmana del mes d'octubre, però, estaran marcats per l'estabilitat amb temperatures diürnes de màniga curta a la majoria de comarques. Ara bé, molta atenció perquè alguns models meteorològics (no tots) anuncien una clara inestabilització del temps a partir del 12 d'octubre al vespre amb pluges, fortes tempestes, algunes pedregades, neu al Pirineu i una patacada de les temperatures. Aquesta previsió a mitja termini lògicament l'haurem d'anar confirmant en properes informacions a ElNacional.cat.