Catalunya s'ha quedat en terres de ningú aquest cap de setmana, ni dins els anticiclons ni tampoc influenciats per les borrasques, i el resultat ha estat un temps força estable i agradable amb les platges farcides de gent. La setmana entrant l'atmosfera es bellugarà de valent, però no està gens clar el paper que jugarà a Catalunya. Una borrasca extensa a les illes Britàniques despenjarà un embossament d'aire fred en altura secundari que es col·locarà inicialment a Galícia i Portugal. La bossa freda quedarà aïllada de la circulació general atmosfèrica i es convertirà en una DANA amb moviments erràtics. Si la DANA es queda a l'oest d'Espanya, el seu gir antihorari injectarà calor i pols sahariana a Catalunya. Per contra, si la DANA surt pel Cantàbric o pel Pirineu (més cap a l'est), la inestabilitat augmentarà notablement amb grans tempestes i aiguats a casa nostra. Tot això passarà abans de la revetlla de Sant Joan, a partir del següent cap de setmana de Sant Joan l'atmosfera agafarà un altre rumb. En parlem de tot plegat en el següent vídeo:

 

Augment de la temperatura

La previsió del temps per dilluns anuncia un inici de setmana molt tranquil. Cel mig ennuvolat per núvols baixos al matí en alguns trams de la costa i més estones de sol a la resta. A la tarda creixeran algunes nuvolades al Pirineu amb poca empenta i no plourà enlloc. Vent de marinada marcat i es reforçarà a les comarques del sud de Lleida i l'interior de l'Ebre amb ràfegues superiors als 50 km/h que faran la guitza. La temperatura pujarà un parell o tres de graus amb calor continguda, la que pertoca per les dates. Màximes de 25ºC a 30ºC en general o una mica per sobre a Ponent. Les nits encara seran fresques i només cauran algunes nits tropicals als barris cèntrics de Barcelona. Aprofiteu aquestes temperatures de luxe perquè tindran les hores comptades, s'aproxima el principi del final de la primavera.

Una DANA amb tot o res

La temperatura tocarà sostre dimarts amb calor moderada i nits tropicals a la costa. A partir de dimecres anirem entrant dins el radi d'acció de la DANA i encara no estan massa clars els seus efectes. De moment, sembla que arribarien els primers ruixats a l'Ebre i les comarques de Lleida, sense descartar que les precipitacions siguin de fang per la pols en suspensió del Sàhara. Dijous podria ser el dia més inestable en el cas que la DANA s'aproximi a Catalunya i els xàfecs i les tempestes serien més freqüents i extensos amb possibilitat d'aiguats. Divendres encara no faria net del tot i podrien formar-se tempestes de tarda al Pirineu i les zones properes. El temps milloraria a partir de dissabte per l'arribada d'un anticicló robust que canviarà el rumb de l'atmosfera, preludi d'una revetlla de Sant Joan plàcida i estiuenca.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.