Març de temps molt canviant, però hi ha un factor clau que determinarà com serà la previsió a Catalunya les pròximes setmanes: un important bloqueig a Groenlàndia farà que tota la Península quedi exposada al pas de més borrasques. El que queda per veure és si aquestes zones de baixes pressions afectaran realment Catalunya. Haurem de tornar a treure els paraigües? El que queda clar és que el temps tornarà a canviar i serà a causa d'aquest bloqueig anticiclònic. Com sempre, la temperatura també anirà acompanyada d'aquest canvi de temps i ens emportarem grans sorpreses: en menys de 72 hores, tindrem més de 10 °C de diferència. Al vídeo de la previsió del temps per aquest cap de setmana t'expliquem si farà més fred o més calor, no et perdis cap detall!

🟡 Les garses anuncien un fort canvi de temps amb pluja i neu a Catalunya

Un escalfament sobtat estratosfèric, darrere de tot aquest canvi

Fa algunes setmanes que tots els ulls estan posats en un escalfament sobtat estratosfèric (Sudden Stratospheric Warming), la capa atmosfèrica que es situa just a sobre de la troposfera. És tracta d'un escalfament que es produeix molt ràpidament (poden pujar més de 50 °C en molt pocs dies), i que fa canviar la circulació dels vents a molts quilòmetres d'altitud. Com afecta això al temps que vivim al dia a dia? Aquest canvi en la circulació dels vents ha fet que l'aire càlid es quedi retingut a Groenlàndia, exercint un increïble bloqueig a la resta de masses d'aire que van circulant per la resta de l'atmosfera.

L'aire càlid bloquejat a Groenlàndia és el responsable d'aquest nou canvi de temps / Font: Wetterzentrale
L'aire càlid bloquejat a Groenlàndia és el responsable d'aquest nou canvi de temps / Font: Wetterzentrale

Més concretament, aquest bloqueig fa que la Península quedi exposada al pas de més borrasques o masses inestables, tindrem més probabilitat de mal temps. Només cal veure si aquestes depressions i inestabilitats afectaran Catalunya de ple o passaran de puntetes. Després d'una setmana de neu i fred, els primers signes de canvis ja es començaran a notar: els termòmetres ja comencen a anar cap amunt. A partir de dilluns, passaran petites zones d'inestabilitat, tàlvegs, que no arriben a ser borrasques, però que porten núvols i pluja. Aniran travessant la Península una rere l'altre. A Catalunya, però, arribaran sense molta energia, i per tant no faran gaire cosa, tret de deixar alguna nevada poc important al Pirineu de Lleida i alguna gota al sud. De moment, diumenge s'espera que el temps sigui molt tranquil, amb les típiques boires a zones de Lleida i Vic i amb molt de sol. Un dia quasi primaveral. Si posem els ulls més enllà, es confirma que efectivament, Catalunya quedarà bastant al marge del pas d'aquestes pertorbacions: arribaran més núvols, però sense cap nevada ni episodi de pluja rellevant durant les pròximes dues setmanes.

La temperatura, l'altra gran protagonista

Hi ha un altre canvi important: la temperatura també variarà moltíssim. Ens posem en context: venim d'una setmana molt freda, amb temperatures que han deixat Catalunya totalment gelada. Ara, gràcies a aquest bloqueig d'aire càlid a Groenlàndia, ens encaminem totalment a l'altre extrem. Les zones de mal temps aniran fregant el nord de la Península, mentre que aniran empenyent aire més càlid del sud cap a Catalunya. Per això, la temperatura aquest cap de setmana ja ha començat a pujar. Dissabte, ja amb més de 17 °C a Aldover o Castellbisbal.

Però aquesta pujada no s'acabarà aquí. Diumenge, es tornaran a tocar els 18 °C a Girona i més de 17 °C a la resta de la costa. Dilluns, serà un dia de treva, però dimarts i dimecres tornaran a pujar amb ganes i es tornaran a passar els 20 °C a molts punts de platja, com Tarragona, Blanes o la mateixa Barcelona. Temperatures per sobre de l'habitual que es mantindran la resta de la setmana, perquè de moment, aquest aire retingut a Groenlàndia sembla que no es vol moure. Ens endinsem en una setmana totalment primaveral.