El fred que arriba a Catalunya pot ser perillós per als gossos. A partir de quina temperatura pot perillar la seva salut? Quines són les races més resistents a les baixes temperatures? Si vols saber quines temperatures tindrem i què poden suposar per a la salut de les nostres mascotes, no et perdis aquest vídeo:

 

Quan de fred pot suportar el teu gos?

Els gossos estan molt més preparats que les persones per suportar les baixes temperatures però el fred també els pot provocar greus problemes de salut. La majoria de races no tenen cap problema quan la temperatura és igual o superior als 7ºC. Alerta, però, quan la temperatura baixa dels quatre graus positius perquè la salut d'alguns gossos comença a córrer perill i quan els termòmetres marquen menys de quatre graus sota zero, com passarà els propers dies en molts pobles i ciutats de Catalunya, el perill es dispara de mala manera per a la majoria de races.

Husky siberià / Foto: Pixabay
El husky siberià és un dels gossos més resistents al fred però també pot patir problemes d'hipotèrmia i congelació / Foto: Pixabay

Quins gossos tenen més fred?

El husky siberià i el sanbernat són alguns dels més resistents al fred. Tot i això si estan molta estona a temperatures sota zero també els pot provocar problemes com hipotèrmia i congelació. Les races que ho passen més malament durant l'hivern són el chihuahua, el buldog francès, el yorkshire i, en general, tots els cadells o els gossos d'edat avançada. En general, les races més resistents són les més grans i les mitjanes i, sobretot, les que tenen més pèl.

Bulldog francès Foto Pixabayjpg
El buldog francès és un dels gossos que pitjor ho passen amb les baixes temperatures / Foto: Pixabay

Quins símptomes ens han d'alertar?

Si els gossos presenten tremolors o calfreds, si veiem que, de cop i volta, respiren més poc a poc o si està més cansat i dorm més del que el que és habitual són alguns dels símptomes que solen aparèixer quan passen massa fred. De vegades també tenen tendència a cargolar-se com si es volguessin tapar amb el seu propi cos. Aquests són els senyals que ens han d'alertar quan, per culpa del fred, es troben malament. Un truc per saber si estan en perill per les baixes temperatures és tocar-los les orelles (sobretot el voltant) i si estan fredes és un senyal inequívoc que estan passant massa fred. Alerta, també, si, de cop i volta, el nostre gos té el nas molt sec ja que també pot ser un símptoma de massa fred.

Rough collie fred neu Foto Pixabay
Els gossos d'edat avançada i els cadells pateixen molt més amb les baixes temperatures / Foto: Pixabay

Com podem protegir els gossos del fred?

Si les temperatures són molt baixes el millor que podem fer és no deixar els gossos al ras i deixar-los dormir a casa o a l'entrada. Una altra opció (menys aconsellable) són les casetes per a gossos sempre i quan estiguin suficientment aïllades per garantir una temperatura suau al seu interior. També ens ajudaran les mantes tant si tenim la nostra mascota a casa com, sobretot, si la deixem dins la caseta al jardí. N'hi ha que opten per comprar-los roba d'abric per protegir-los quan surten al carrer. Els gossos que viuen al Pirineu poden necessitar unes sabates per protegir-se de la neu, el gel i les baixíssimes temperatures.