El fred polar congelarà Catalunya. Atenció perquè aquest cap de setmana es complicarà el temps amb gelades més fortes i gairebé generals. Quan acabarà l'onada de fred? Quan tornaran la neu i la pluja? De moment, molta precaució a la carretera perquè el fred converteix la neu acumulada en plaques de gel, sobretot en carreteres secundàries. T'expliquem la previsió del temps en aquest vídeo:

 

Alerta per fred i fortes gelades a Catalunya

Les gelades amenacen alguns conreus a Catalunya. Atenció perquè aquest cap de setmana les temperatures tocaran fons amb gelades molt fortes fins i tot en punts costaners. El fred que ja fa dies que arrosseguem ja ha provocat alguns danys en les collites de faves i pèsols. De moment, les carxofes s'han salvat i és més, gràcies al fred, són més bones que mai. Un consell: aquests dies no compreu per la vista! Les fulles de fora de les carxofes estan una mica negres per culpa del fred però això les fa molt més bones. El problema és que el fred anirà a més i probablement les fortes gelades també acabaran malmetent una part de la collita de carxofes. Alerta, també, els professionals de la floricultura a la comarca del Maresme.

Favera gelada a la Ribera d'Ebre Foto @Jalfons5
Favera gelada a la Ribera d'Ebre / Foto: @Jalfons5
Carxofes més bones pel fred Foto @lamasiadelprat
Les carxofes són més bones que mai gràcies al fred encara que estiguin una mica negres per fora / Foto: @lamasiadelprat (arxiu)
Flors de nectarina gelades a Carlet, al País Valencià Foto @RiberianLynx
Flors de nectarina gelades aquesta setmana a Carlet, al País Valencià / Foto: @RiberianLynx

Per Sant Vicenç, marxen les boires i arriben els vents

Aquest dijous farà sol a tot Catalunya amb restes de núvols que, a primera hora, podrien deixar alguna nevada molt feble al Pirineu i als ports de Tortosa-Beseit. Tot i el sol farà més fred. La tramuntana continuarà sent moderada a l'Empordà. Divendres també farà sol excepte a la Val d'Aran, nord del Pallars Sobirà, de l'Alta Ribagorça i al Principat d'Andorra on continuarà nevant a qualsevol cosa. Atenció la nit de divendres a dissabte perquè podria caure alguna enfarinada molt anecdòtica en punts costaners. La probabilitat és baixa però alguns models meteorològics contemplen la possibilitat d'alguna precipitació de caràcter molt dèbil i dispers a primera línia de mar. Si cau, amb el fred que tindrem a sobre, serà en forma de neu a qualsevol cota.

Quin temps farà el cap de setmana?

El cap de setmana farà sol a tot el país excepte a la cara nord del Pirineu on dissabte encara hi nevarà dèbilment. Diumenge farà sol a totes les comarques sense excepció. Reapareixeran alguns bancs de boira a l'interior però no seran generals ni persistents. I és que ja se sap: 'Per Sant Vicenç (22 de gener), marxen les boires i arriben els vents".