Aquest cap de setmana han obert les estacions d'esquí i ho han fet amb una bonica sorpresa: la nit de dissabte a diumenge passa una línia de ruixats que deixarà més gruix de neu al Pirineu. El temps per al pont de la Puríssima serà fred, amb els núvols com a grans protagonistes. Atenció, perquè a més s'espera una altra tongada de pluja (que portarà més aigua!) a finals de setmana. La temperatura continuarà sent molt baixa a primera hora i les zones d'interior no se salvaran de les glaçades i el gebre. Si vols aprofitar aquests dies de festa per fer plans, mira la previsió del temps per al pont de la Puríssima, t'expliquem quin dia arribarà la pluja i a quines zones plourà més:
 

 

Baixa la cota de neu!

La temporada d'esquí 2022-2023 ha començat el primer cap de setmana de desembre a Catalunya: les pistes de Port Ainé, la Molina, Boí Taüll, la Vall de Núria, la MasellaBaqueira-Beret i Espot han aprofitat l'inici del pont de la Puríssima per obrir les portes. La poca precipitació d'aquest any fa que els gruixos de neu no siguin extraordinaris, però el fred ha permès que es puguin començar a fer servir els canons de neu. Dissabte, els termòmetres han baixat a -8,6 °C a Boí, -8,2 °C a Espot i -7,8 °C al Port del Compte. Aquestes temperatures tan fredes, sota zero, permeten que la neu de cultiu es mantingui en bones condicions i s'han obert 3 pistes a la Vall de Núria, 7 a Boí Taüll, 16 a la Molina i 76 a Baqueria-Beret.

Bones notícies per als esquiadors i amants de la neu: s'espera una nova nevada durant la nit de dissabte a diumenge que farà augmentar el volum de neu a les muntanyes del Pirineu. A última hora de dissabte han començat a aparèixer les primeres pluges per Ponent amb poca intensitat. De matinada, seguiran tres camins: per un costat, s'estendran per la Serralada Litoral deixant pocs litres, mentre que una línia de pluja més intensa caminarà davant de la costa de Tarragona fins a Girona (pot deixar alguna gotellada a les zones de platja). L'última zona afectada serà la d'alta muntanya: al Pirineu i Prepirineu caurà una nevada que deixarà entre 5 i 10 cm de neu nova. La cota de neu se situarà al voltant dels 1.000 metres, però pot baixar fins als 800 metres i deixar algun floc de neu també a zones d'interior! Serà un vist i no vist: de bon matí encara es podrà veure algun floc a la Molina, la Vall de Núria i Andorra, però, a mesura que avanci el diumenge, aniran desapareixent els núvols i el sol tornarà a sortir a tot Catalunya. Cap de setmana més fred del que tocaria, amb temperatures que a primera hora deixaran tot el Pirineu i Prepirineu glaçat. Es quedaran sota zero a Ribes de Freser, Camprodon, el Pont de Suert o Sort, i alguna gebrada més tímida a l'interior, entre Artesa de Segre i Balaguer. Al migdia, la temperatura pujarà només fins als 14 °C a Barcelona, Mataró o l'Escala, però es quedarà per sota dels 10 °C a la resta de Catalunya.

Més pluja i més intensa durant el pont de la Puríssima

La situació atmosfèrica anirà canviant durant els primers dies de la setmana, que seran freds i amb molts núvols a tot Catalunya. Dilluns els termòmetres tornaran a baixar amb força a primera hora a Tàrrega, Lleida i Manresa, amb glaçades més extenses a tot l'interior.

Dilluns tornen a baixar les temperatures a primera hora amb més glaçades a l'interior / Windy Model: Arome
Dilluns tornen a baixar les temperatures a primera hora amb més glaçades a l'interior / Windy Model: Arome

Els migdies seguiran sense gaires canvis, tot i que dimarts els termòmetres pujaran un parell de graus. A partir de dimecres tornarà a apropar-se una línia frontal amb més inestabilitat a la Península i la probabilitat que tornin a aparèixer ruixats els últims dies de la setmana cada vegada és més elevada. Els escenaris més probables contemplen que a Catalunya, la pluja més intensa arribi el dijous 8 de desembre, el dia de la Immaculada Concepció. De bon matí plourà a Barcelona, el Delta de l'Ebre i Tarragona, i a la tarda, la precipitació més important es donarà al Prepirineu i al Pirineu, això sí, allà serà en forma de neu. Després, tornarà a arribar la calma. Divendres, sortirà el sol, amb el permís de les boires denses que es formaran de matinada a la plana de Lleida. El cap de setmana també començarà amb calma a tot Catalunya i amb un ambient fred, però sense tantes glaçades a l'interior i més agradable al migdia.

La probabilitat de pluja augmenta el 8 de desembre amb inestabilitat entrant per l'oest de la Península / ECMWF
La probabilitat de pluja augmenta el 8 de desembre amb inestabilitat entrant per l'oest de la Península / ECMWF