Una bossa d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera provoca fortes tempestes amb ventades i algunes pedregades a Catalunya. En molts casos les tronades són molt benvingudes tenint en compte la greu sequera que tenim a totes les comarques. Ara bé, atenció perquè, localment, les precipitacions provoquen danys importants per diversos motius: en primer lloc, perquè en alguns casos cauen més de 20 l/m2 en menys de mitja hora; en segon lloc, perquè algunes tempestes van acompanyades de fortes ventades; i el que temen sobretot els pagesos són les possibles pedregades o calamarsades que ja han fet mal en algunes collites. A quines hores i en quines comarques cauran les tempestes més perilloses? Quin temps farà el proper cap de setmana a Catalunya? Si vols conèixer tots els detalls de la previsió del temps no us perdeu aquest vídeo:

 

Imatges del radar en directe

Aquest dimecres a la tarda es presenta molt inestable amb ruixats i tempestes més generals i fortes a l'interior. Fins al vespre les tronades encara guanyaran terreny, intensitat i freqüència. De manera més dispersa arriben a la costa i prelitoral de Barcelona i Girona. En general, les més fortes cauran a l'interior, Pirineu i al sud del país. Les temperatures seran clarament més baixes amb màximes que, en general, oscil·laran entre els 27 i els 30ºC. Durant les estones de tempesta, refrescarà bastant. Atenció perquè ja descarreguen autèntics patacs d'aigua amb algunes pedregades a Catalunya. Si voleu veure on plou ara mateix feu clic en aquest enllaç i veureu les imatges del radar en directe.

Radar 5 juliol 2022 Meteocat
Primeres tempestes i pedregades a Catalunya / Radar Meteocat

Vídeos espectaculars de les tempestes, ventades i pedregades que provoquen alguns danys a Catalunya

Imatges del riu Ter

Alerta a la previsió del temps a mitjà termini perquè pinten bastos. Un cop hagin passat les tempestes d'aquest dimecres, encetarem una llarga ratxa de dies i setmanes sense pluges i amb forta calor. Els mapes del temps per aquest mes de juliol pinten una situació marcada per l'absència de tempestes i per les fortes pujades de les temperatures. Només alguns dies i de forma puntual tindrem alguna tronada de tarda però de caràcter molt aïllat (res a veure amb els patacs d'aigua que poden caure aquest dimecres). Per tant, cada dia que passi d'aquest juliol, la sequera serà més preocupant a tot Catalunya. A tall d'exemple, us convidem a veure aquest vídeo del riu Ter al seu pas per Roda (Osona) on es pot veure que baixa poquíssima aigua:

Quin temps farà el cap de setmana?

Dijous farà sol a tot Catalunya amb quatre núvols residuals a primera hora del dia. Les temperatures mínimes seran més baixes però les màximes remuntaran una mica amb valors de 30 o 32ºC a la costa degut al vent de ponent. Divendres i el proper cap de setmana farà sol i molta calor amb màximes que dissabte ja arribaran als 35ºC a Lleida. Diumenge alguns termòmetres arribaran als 37ºC a l'ombra a les zones més càlides del país. El cel estarà absolutament ras a les quaranta-dues comarques catalanes. La setmana que ve només tindrà dos protagonistes: el sol i la calor de ple estiu. I així durant pràcticament tot el mes de juliol!

Sortida de sol Badalona 5 de juliol del 2022 / Foto: @CronistaThe Twitter
Espectacular sortida de sol a Badalona / Foto: @CronistaThe Twitter