Aneu traient la pols dels paraigües i preparant els guants, la bufanda i l'abric gruixut perquè estem a les portes d'un període fred que tindrà corda per dies i que podria presentar alguns episodis de pluja i neu. Divendres per la Vigília de Reis, serà el dia D i un front obrirà la porta a una borrasca polar que transportarà una massa d'aire freda i seca. El Pirineu canviarà radicalment de paisatge i es vestirà de gala, amb el blanc habitual d'aquestes dates. Durant el cap de setmana de Reis i els dies posteriors, l'atmosfera ens posarà la mel als llavis amb un bloqueig anticiclònic a l'Atlàntic que obrirà una autopista de masses fredes d'origen àrtic continental. El fred intens està gairebé assegurat i ara la pregunta que ens formulem és si també tindrem alguna sorpresa de neu a cotes baixes. De moment, probabilitats baixes, però no impossible!

 

Calma tensa i cel gris

La previsió del temps per dimecres anuncia una jornada insegura. Catalunya estarà a la part davantera d'un front poc actiu que ens injectarà una massa de núvols molt espessa. Cel ennuvolat i gris tot el dia amb alguna escletxa de sol efímera. A les comarques de Lleida o cap a la Franja de Ponent es podria escapar alguna gotellada anecdòtica. El vent bufarà feblement en general i només es reforçarà el vent del nord-oest i l'oest al prelitoral. La temperatura pujarà moderadament per l'arribada d'una massa d'aire temperada i pels vents de terral reescalfats. Ambient molt suau amb màximes d'entre 15ºC a 20ºC en conjunt i nit gens freda, ja que no s'esperen gelades a pràcticament cap zona habitada.

Retorn de la pluja i possible fredorada

Vigília de Reis passada per aigua amb dues tongades de pluja: la primera i més extensa serà de matinada pel pas d'un front. Entre el vespre i la nit arribarà la segona tongada amb possibles xàfecs forts entre les comarques de Barcelona i Girona, alguna tronada localitzada i, fins i tot, neu al Montseny. Divendres també entrarà el vent de mestral i tramuntana que vindrà per quedar-se tot el cap de setmana amb ràfegues molt intenses superiors als 100 km/h. La cota de neu baixarà en picat i al final de divendres els Reis d'Orient ja podrien regalar neu en alguns pobles del Pirineu. El cap de setmana i dilluns, la massa d'aire polar passarà a ser continental i el fred s'intensificarà. Ara bé, serà una massa freda i seca que només deixarà nevades a totes les cotes de la cara nord del Pirineu, mentre que a la resta de Catalunya quedarà un cel radiant, blau i transparent amb vent del nord purificador. El fred intens no té data de caducitat i podria convertir-se en fredorada i encara no es pot descartar parlar d'onada de fred.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.