Estadísticament, en el clima mediterrani, del 15 de setembre fins al 31 d'octubre és l'època de més pluges, tempestes i canvis de temps a la majoria de comarques de Catalunya i enguany aquesta etapa coincidirà amb un temps radicalment contrari, com si fos el juny o el juliol. La calor tardana i la manca de pluges estan donant pas a danys col·laterals com el fet que els rius del Pirineu flueixin amb menys aigua de l'habitual, la dificultat per trobar bolets a l'inici de temporada o la cultivació de vinyes al Pirineu. De moment, Catalunya continuarà en una llarga travessia pel desert amb sol, monotonia, sequera i calor durant dijous i els pròxims set dies. 

 

Sol, boirines i núvols prims

La predicció del temps anuncia un altre Dia de la Marmota a Catalunya amb la repetició de la jugada del dia anterior. Al matí es formaran boirines a les planes i fondalades de l'interior i també a l'Empordà. Resta del dia assolellat combinat amb teranyines de núvols prims. El vent no molestarà i bufarà feblement i la temperatura es mantindrà sense novetats. Ambient calorós amb 30 °C o poc més a la Catalunya Central i Ponent, nits tropicals saltejades a la costa i xafogor a primera línia de mar: una recepta de ple estiu.

La calor ensenyarà les dents el cap de setmana

No hi ha manera de portar bones notícies. L'anticicló tossut no es mourà del seu lloc i a mitjà termini es perfila un escenari molt estable i assolellat. Divendres fins al dilluns amb predomini del sol i només algun núvol d'evolució insignificant a muntanya. Dimarts podrien arribar alguns núvols alts com a novetat, però tampoc faran ploure i no acabaran de trencar amb la monotonia. La temperatura pujarà el cap de setmana i tocarà sostre amb màximes de 30 °C a 35 °C que intensificaran la calor: dies per hidratar-se, refrescar-se i tornar a les platges, on les condicions seran excel·lents. Dilluns i dimarts la temperatura podria iniciar una baixada molt lenta que serà insuficient per retirar la calor. Sense canvis de temps fins ben entrats octubre, paciència!