El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

El foc de Sant Elm: Veiem imatges del fenomen a les muntanyes d'Aràbia. Va ser Benjamin Franklin, el 1749, quan per primera vegada va observar que el fenomen era de tipus elèctric. El 1831, Charles Darwin estava embarcat en el Beagle a Río de la Plata, quan una nit es va desencadenar una gran tempesta elèctrica i va descriure amb tota mena de detalls l'aparició del Foc de Sant Elm. De fet, no es tracta de foc, sinó de plasma de baixa temperatura i es pot observar normalment durant les tempestes com una resplendor, entre blanca i blavosa, que sobresurt d'objectes punxeguts. El fenomen és provocat per la forta ionització de l'aire a causa de la gran diferència de potencial entre la terra i el núvol tempestuós. Aleshores es crea un camp elèctric intens entorn a un objecte punxegut i s'emeten electrons des de la punta. Aquesta emissió ionitza les molècules de l'aire.


Se'l denomina Foc de Sant Telm ja que Erasme de Formia, conegut com a Sant Telm, és el patró dels mariners. Expliquen que una vegada estava predicant i li va caure un llamp al costat obrint-se la terra, sense passar-li res. Els mariners, antigament, creien que quan es desfermava una tempesta, mai naufragarien si invocaven a Sant Telm. Erasme de Formia va ser realment un sant en majúscules: per predicar l'evangeli el van ficar en una fossa plena de serps i cucs, li van ruixar amb oli bullent, li van tancar la boca amb metall fos, el van lligar en un pal i el van rostir. Encara així es va escapar, el van capturar i li van arrencar els ulls, li van partir l'estómac en dos i li van enrotllar els seus intestins en un cabrestant. Quina vida més dura!

A continuació, art efímer sobre gel amb imatges fantàstiques gràcies a l'artista David Popa.

Alfred Rodríguez Picó i Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 11 de gener amb molt fred, neu i pluges per comentar. T'hi esperem!