La predicció del temps anuncia les hores més tòrrides de l'estiu a Catalunya: dijous arribarà el clímax de calor a les comarques de Lleida i Tarragona i divendres serà el torn de la costa amb una sensació de xafogor asfixiant. Tot plegat eclipsarà l'arribada de pols sahariana que deixa un ambient tèrbol i amb calitja. En el cas d'escapar-se alguna precipitació durant els pròxims dies, l'aigua caiguda seria en forma de fang, però les probabilitats de xàfecs no són gaire altes. La intensa sequera de Catalunya contrasta amb les inundacions de nombrosos països nòrdics, avui en el següent vídeo podem veure la navegació de cases i cotxes pels rius de Noruega com si fossin vaixells!

 

Cel emblanquinat i flaix de calor intensa

Dijous serà el dia que més notarem la pols sahariana perquè es barrejarà amb algunes bandes de núvols alts i mitjans de pas i el cel quedarà enterbolit o fins i tot emblanquinat. Mala visibilitat, calitja i ressol, tot i que els núvols tampoc seran gaire freqüents. A la tarda no seria impossible la formació d'algun xàfec molt localitzat entre l'Alt Berguedà i el Ripollès. En cas de precipitar aigua, seria en forma de fang, però amb acumulacions escasses o inapreciables. El vent bufarà feblement en conjunt de marinada i la temperatura anirà en augment. De 38ºC a 43ºC a les comarques de Lleida i l'interior de Tarragona, de 35ºC a 40ºC a la Catalunya Central, de 33ºC a 37ºC al prelitoral i de 28ºC a 32ºC a la costa. Seran uns registres bastant per sobre de la mitjana climàtica que reflectirà la intensitat de la calorada.

Divendres, el torn de la costa, i normalització els dies següents

Divendres la temperatura anirà de baixada a Ponent, tot i que encara farà molta calor i serà el torn d'un repunt de la temperatura als pobles i ciutats de la costa, on la xafogor serà insuportable. De cara al cap de setmana, la tendència serà cap a una lenta i progressiva reculada de la temperatura a bona part del país. Tot plegat amb moltes estones de sol o ressol, encara una mica de calitja i núvols passatgers que seran inofensius, ja que el risc de pluja serà força baix. La setmana vinent començarà amb una calor més controlada i l'ambient serà de ple estiu. Augmentarà la nuvolositat, però altra vegada serà estèril, ja que no es donaran les condicions d'inestabilitat a l'atmosfera i no s'entreveuen pluges destacables ni a curt ni mitjà termini.