Els robots humanoides són cada dia més a prop d’entrar a les nostres vides. PAL Robotics, empresa líder en robòtica amb seu a Barcelona, ha presentat aquest vespre el TIAGo, un prototip del seu projecte de robots humanoides i semihumanoides, capaços de parlar, moure’s i fer les feines que els humans els programin.

Tot i això, la comercialització dels robots pel nostre dia a dia encara no ha arribat, segons diu la responsable de comunicació, Judith Viladomat, és perquè "hi ha una bretxa molt important entre la investigació i la realitat".

El preu d’un robot d’aquestes característiques es comprèn entre els 15.000 i els 900.000 euros, un rang molt ampli en què el principal detonant en són els components, i conseqüentment, les funcions que el robot pot fer.

Perquè humanoide?

Els robots de servei probablement no tindran la “sort” que l’entorn d’adapti a ells, sinó que ells s’han d’adaptar a com som nosaltres. Així doncs, són bípedes per poder pujar i baixar escales, es poden asseure, etc.

De totes maneres, PAL explica que és necessari que els robots es puguin identificar com a robots, assemblant-se als humans fins a un límit. D’aquesta manera, amb robots amb aparença de màquina però amb similituds als humans, s’aconsegueix “l’empatia justa”.

Els reptes

El repte legal és un dels més importants. La UE ja va començar a fer decrets de cara a una societat més robotitzada. Els dilemes legals i ètics segueixen sobre la taula.

També queda un treball important de màrqueting per fer i una adaptació a l’usuari. Per últim, la part motora del robot és un gran repte tecnològic, “no és fàcil que el robot camini”.

Aplicacions

Les aplicacions d’aquests prototips robòtics es poden adaptar a diversos àmbits de la vida real. Asseguren, doncs, que “la robòtica pot transformar les nostres vides a millor”.

Un exemple d’aplicació és a casa. Segons alguns estudis, d’aquí 15 anys la població de més de 60 anys s’haurà doblat, i aquests robots podrien estar a casa nostra i perllongar la independència a casa, cuidant de la gent gran o millorant la nostra qualitat de vida.

Els robots a les tendes també podrien ser de gran ajuda, ja que poden fer inventaris, estudis de mercat o guardar dades dels productes.  Per últim, els robots col·laboratius en el sector de la indústria, podria augmentar la productivitat.

Per últim, des de PAL Robotics asseguren que “hem de deixar enrere els prejudicis que tenim sobre els robots, estan aquí per fer-nos la vida més fàcil”.