Els experts sembla que estan d'acord que tant l'aigua com l'energia són uns dels principals reptes a què s'enfronten les principals potències mundials des de fa uns anys. Tant és així, que cada cert temps algun d'aquests països anuncia projectes realment ambiciosos per aconseguir la superioritat tecnològica que li permeti mostrar-se com a dominant a l'escenari internacional.

En aquesta ocasió és la Xina que ha sorprès en revelar que planeja construir una estació d'energia solar a l'espai. La notícia s'ha publicat al diari Science and Technology Daily, diari oficial del Ministeri de Ciència i Tecnologia de la República Popular de la Xina. Aquesta estació d'energia solar estaria previst que orbités al voltant del nostre planeta a una distància aproximada d'uns 36.000 quilòmetres.

El projecte començaria amb la construcció i posterior llançament de petites centrals elèctriques a l'estratosfera entre els anys 2021 i 2025, segons recull en un article el web especialitzat en tecnologia Engadget. Posteriorment, el 2030 estaria prevista una estació de megawatts i una altra de gigawatts per al 2050.

Aquestes granges solars podrien proporcionar una font inesgotable d'energia neta sense interferència de l'atmosfera o pèrdua de llum solar estacional o nocturna. Així mateix, segons fonts oficials xineses, aquest projecte espacial seria capaç de subministrar de manera fiable el 99% de l'energia amb una intensitat sis vegades superior que la que es produeix a les instal·lacions solars terrestres.

Seria capaç de subministrar de manera fiable el 99% de l'energia amb una intensitat sis vegades superior que la que es produeix a les instal·lacions solars terrestres

La central elèctrica espacial seria probablement massa pesada per ser posada en òrbita des de la Terra, ja que es calcula que hauria de pesar al voltant de 1.000 tones. Per resoldre l'inconvenient, els científics xinesos estarien treballant en la possibilitat que fos construïda a l'espai exterior mitjançant una combinació d'impressores 3D i robots.

La revelació per part del govern de la Xina ha cridat ja l'atenció entre els membres de la comunitat científica internacional i malgrat que encara queda molt per saber si finalment podrà dur-se a terme amb èxit, el que està clar és que, en tot cas, es tractaria d'un enorme avenç del qual en algun moment o altre se'n beneficiarien tant el nostre planeta com els éssers humans.