Quan la Xina es proposa de ser la millor en alguna cosa, sol aconseguir-ho. El país asiàtic ha posat contra les cordes els fabricants convencionals amb els seus innovadors vehicles elèctrics. No només solen ser més barats, sinó que també ha impulsat mesures de seguretat pioneres, com la prohibició que els seus bateries s'incendiïn o explotin, protegint així els usuaris.

D'altra banda, està començant a fer una mica d'ombra a les empreses tecnològiques nord-americanes en l'àmbit de la intel·ligència artificial. La Xina va posar cap per avall el sector a començaments de 2025 amb el llançament de DeepSeek, la seva resposta a ChatGPT. No només igualava en rendiment al bot conversacional d'OpenAI, sinó que, a més, el seu entrenament havia costat molts menys diners (s'estima que al voltant de sis milions de dòlars, davant els centenars de milions de la creació de Sam Altman).

La segona economia del món tampoc no vol quedar-se enrere amb els drons. Pel que sembla, hauria desenvolupat un nou algoritme que podria superar als millors pilots humans a l'hora de realitzar maniobres acrobàtiques. Un dron amb aquest algoritme tindria una agilitat similar a la d'un colibrí.

Un algoritme amb 100% de precisió que «humilia» els millors operadors humans

Un grup d'investigadors xinesos hauria desenvolupat un nou algoritme perquè els drons amb vista en primera persona (FPV, per les seves sigles en anglès) realitzin maniobres acrobàtiques autònomes impecables, superant els millors operadors humans, durant les missions de vol. La nova actualització s'ha inspirat en aus com els esparvers, falcons i ratpenats per facilitar els moviments d'alta velocitat i alt risc.

Fins ara, la millora de rendiment dels drons amb vista en primera persona s'havia millorat mitjançant la modernització del maquinari, és a dir, en introduir motors més potents i millors sensors. Tanmateix, els investigadors xinesos han aconseguit fer-ho a través d'una actualització de programari que inclou algoritmes més avançats de planificació de moviment i presa de decisions.

Aquesta saviesa biològica —que transforma 'maniobres d'alt risc' en 'recompenses d'alta supervivència' — és la clau per redefinir els paradigmes tradicionals del vol dels drons

La nova intel·ligència artificial per a drons, segons els investigadors, compta amb dos elements principals. El primer és un traductor d'intencions de moviment que converteix la maniobra desitjada pel pilot, com una tombarella o rínxol, en comandos específics i executables per al dron. la segona és una avaluació de risc-recompensa que analitza les compensacions entre seguretat (evitar obstacles), eficiència (consum d'energia) i rendiment (acrobàcies aèries).

"Els mètodes convencionals se centren a millorar el rendiment del maquinari, fent servir motors més potents o sensors de més precisió, però pocs han investigat sistemàticament la racionalitat de la planificació de la maniobra", va dir Gao Fei, professor associat de la Universitat de Zhejiang i un dels científics associats al projecte, en parlar amb el South China Morning Post. "Hem demostrat que els drons cuadricóptero poden aconseguir maniobres de vol més sofisticades i posicions elegants únicament mitjançant algoritmes intel·ligents, sense necessitat d'actualitzacions de maquinari", va afegir.

Durant les proves, el dron va superar obstacles estrets amb una gran agilitat. En una prova individual, va superar un pilot professional amb una taxa d'èxit del 100%, davant el 12,5% del pilot. La tecnologia podria tenir aplicacions militars, cosa que permet que els drons siguin més àgils en entorns urbans o forestals, evitant la detecció i atacant amb precisió.