Catalunya compta avui amb un ecosistema de serveis financers molt divers, potent i en creixement. Això es tradueix amb 628 empreses, 178 més que l’any 2017 (un 40%), que donen feina a un total de 99.763 treballadors i tenen 1.096.242 milions d’euros en actius. Destaquen especialment les fintech, que han passat de les de 50 del 2017 a les 140 que existien a finals del 2023. Així ho demostra l’estudi Mapa del sector dels serveis financers a Catalunya: reptes i oportunitats de futur que ha elaborat la Generalitat.

 
primer plano empresario que trabaja casa sus finanzas ahorros personales
 

 

Què són les fintech?

Con a fintech, terme resultat de la fusió dels vocables anglesos finance i technology, s’entenen aquelles activitats econòmiques que impliquen la utilització de la innovació i els desenvolupaments tecnològics pel disseny de productes i serveis financers. Segons la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), es pot considerar que desenvolupa activitats fintech qualsevol empresa que actua en un punt concret de la cadena de valor dels serveis financers aportant innovació, millorant la experiència dels usuaris i activant, desenvolupant o millorant eines per accedir a aquests serveis de manera remota. Existeixen, a més, diferents tipus de fintech: des de les dedicades a l’assessorament i la gestió patrimonial, les especialitzades en social trading i les dedicades a les finances personals fins a les que ofereixen finançament alternatiu, les que s’especialitzen en gestió de dades o les que treballen amb criptoactius.

El mapatge del sector

El mapa del sector financer a Catalunya, elaborat per l’empresa Cluster Development, destaca el pes del segment de les assegurances sobre el conjunt amb 201 companyies, el 32% del total. El segueixen elVenture Capital & Private Equity (92) i la indústria auxiliar (80), que engloba un conjunt d’empreses que ofereixen solucions tecnològiques (identificació, frau, ciberseguretat) i altres tipus de serveis (consultoria, legal, auditoria, entre d’altres). I, finalment, el segment que ofereix crèdit i altres productes al consumidor (51), o el de la banca privada o Wealth Management (40), entre d’altres. El sector de la banca universal, amb 17 entitats, és el que ocupa el major nombre de treballadors amb un total de 63.249 (63,3%), per davant la indústria auxiliar i les assegurances, amb 14.527 i 13.974 treballadors respectivament.