Les connexions ràpides d'internet —sigui per fibra o per ADSL— són una realitat en la gran majoria de les llars des de fa uns anys. Connexions que tenen molt marge de millora i inversió en determinades zones rurals, però que per norma general la majoria dels usuaris particulars d'internet gaudeix d'una velocitat més que suficient per al 2019.

Tanmateix, i malgrat l'avenç de la tecnologia, no pot dir-se el mateix sempre de la idoneïtat de la connexió via wifi. I en aquest sentit, el problema d'una mala connectivitat sense fil pot afectar tant els qui disposin d'un servei contractat de molt alta velocitat en el centre d'una gran ciutat, com qui ha de conformar-se amb una de més modesta en un poble.

Tothom sap que la diferència entre connectar-te a casa a la xarxa via cable a fer-ho a través del wifi, fa que quan elegim aquesta última opció sempre naveguem més lentament. Encara que les condicions fossin les òptimes, la transmissió de dades per l'aire mai no és tan ràpida com a través d'una connexió d'ethernet mitjançant un cable. Però tot i així, les connexions sense fil d'avui dia haurien de ser prou ràpides com per realitzar a través d'aquestes qualsevol acció que necessitem. Llavors, per què el wifi porta tants maldecaps freqüentment? Ho veurem.

El router és molt lluny

Si utilitzes el teu ordinador, el teu mòbil o la teva tauleta tàctil a una distància considerable respecte a on tens ubicat el router, és normal que el senyal wifi t'arribi més feble o pateixi talls de tant en tant. Una situació que pot arribar a desesperar qualsevol, però per a la qual pots aplicar dues solucions.

D'una banda —encara que no sempre és possible—, és recomanable buscar una altra ubicació al router. Un lloc a la llar en el qual puguis connectar-lo i que resulti més cèntrica per aprofitar-ne la capacitat de connectivitat des de qualsevol habitació. Així mateix, procura ubicar-lo preferiblement en un lloc alt, evita que sigui massa a prop d'altres dispositius electrònics i no el situïs contra una paret.

En el cas que no puguis canviar-lo de lloc, la millor solució és comprar un extensor wifi. Els extensors wifi són repetidors de senyal sense fil que et permeten que el senyal arribi a llocs de la casa on amb prou feines arriba a través del router. Són dispositius assequibles econòmicament i ofereixen un servei que val molt la pena.

El router no està ben configurat

Si la configuració que porta el teu router no és l'adequada, el seu rendiment sense fils tampoc no ho serà. El que és més lògic és que no tinguis prou coneixement per saber com es configura, però per a això hi ha les operadores telefòniques, els tècnics especialitzats o els amics que tinguin cert coneixement sobre això. Recórrer a alguna de les dues opcions per detectar el possible problema i solucionar-lo, en el cas que faci falta, és gairebé obligatori. Moltes vegades n'hi ha prou amb inicialitzar el router perquè quedi com estava al començament o canviar el canal pel qual corre la connexió.

Algú està accedint al teu router

Potser no se t'ha ocorregut mai pensar-ho, però no hauries de descartar que algun dels teus veïns s'estigués connectant al teu router encara que la teva connexió estigui protegida per una contrasenya. De vegades, una clau feble o massa evident pot fer que algú amb certs coneixements tècnics aconsegueixi hackejar aquesta contrasenya i aprofitar-se de la bretxa per aconseguir part de la connexió a internet que tinguis contractada.

La millor solució és canviar la contrasenya per una de més complexa i llarga i fer-ho amb certa freqüència. Variar-la dos o tres vegades l'any és una mesura que t'hauria de servir per protegir-te dels amics de l'aliè.

El wifi és saturat

A les llars cada vegada disposem de més dispositius que es poden connectar a internet i que van agafant part d'aquest pastís sense fil limitat que és la connexió wifi: ordinadors, mòbils, tauletes, altaveus intel·ligents, consoles, televisors, entre altres artefactes electrònics. Tots connectats alhora, fa que quan necessitis realitzar una tasca concreta, aquesta es vegi afectada negativament.

Per això, si estàs experimentant dificultats amb la connexió, val la pena desconnectar el wifi d'algun dels dispositius. A més, els routers i els dispositius poden connectar-se per dues bandes diferents: la de 2,4 GHz i la de 5 GHz. Configurar els diferents dispositius perquè uns vagin per una i altres per l'altra, pot salvar-te de més d'un conflicte. Si no saps com fer-ho, la teva operadora telefònica pot ajudar-te i, si no, a internet pots trobar tutorials molt senzills per posar fil a l'agulla i fer-ho en un moment.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat